De unge har stadig vanskeligt ved at finde et job i EU og sværest i eurozonen. I august steg arbejdsløsheden i de 19 lande, så den kom op på 22,3 procent mod 22,2 procent i juli. I hele EU var arbejdsløsheden for de unge uændret på 20,4 procent og understreger dermed, at den svage forbedring af økonomien ikke umiddelbart får de unge ud på arbejdsmarkederne.
Værst er situationen i Grækenland. De seneste tal er fra juni, hvor arbejdsløsheden dog faldt markant, men stadig var på 48,3 procent for de unge under 25 år. Dermed kom de unge grækeres arbejdsløshed under de unge spanieres, hvor den steg med 0,1 procent i august til 48,8 procent – men var på 53,8 procent et år tidligere.
I Italien fik de unge igen sværere ved at finde et job. Arbejdsløsheden steg i august med 0,3 procentpoint til 40,7 procent, og i Portugal steg den også og kom op på 31,8 procent. I Kroatien er de seneste tal fra juni, hvor de unges arbejdsløshed var på hele 43,5 procent.
I 16 EU-lande var flere end hver femte ung uden et job i august.
Færrest problemer har de unge i Tyskland, hvor arbejdsløsheden fortsat var på 7,0 procent i august. I Østrig faldt den til 10,8 procent og i Holland til 11,2 procent og var uændret på 11,4 procent i Danmark. Kun i Tyskland er færre en ud af ti unge ude af stand til at finde et arbejde.
1,5 millioner færre arbejdsløse på et år
Den generelle arbejdsløshed er også klat større i eurozonen end i hele EU. I eurozonen var den på 11 procent i august mod 9,5 procent i hele EU. Værst er situationen i Grækenland. De seneste tal er fra juni, men da steg arbejdsløsheden fra 25,0 procent i maj til 25,2 procent måneden efter.
I Spanien, der oplever klar økonomisk vækst, giver den kun beskeden fremgang i beskæftigelsen. Arbejdsløsheden gik i august kun ned med 0,1 procentpoint til 22,2 procent, og på Cypern steg den med 0,1 procentpoint til 15,3 procent.
Også i Portugal blev der igen flere arbejdsløse. 12,4 procent var uden job i sommermåneden.
Arbejdsløsheden falder til gengæld i flere lande, hvor den i forvejen er lav. I Tyskland kom den i juni ned med 0,1 procentpoint til 4,5 procent og tilsvarende i Tjekkiet, hvor den faldt til 5,0 procent. Malta oplevede samme fald, så arbejdsløsheden var på 5,1 procent i juni.
Samlet var der over 23,0 millioner arbejdsløse i EU i august. Det er 1,5 millioner færre end i august sidste år.
I EØS-landene er arbejdsløsheden stadig lavere end i EU. I Island var den på 4,3 procent i august – det samme som i Norge i juli, hvorfra der ikke er tal for august. I USA var 5,1 procent uden job i august.
Kilde: fagligt.eu