? I en tid, hvor befolkningen i mange medlemsstater vender sig mod EU-skeptiske partier, er de græske gældsproblemer også en politisk udfordring for samtlige 28 EU lande. Vi har brug for Grækenland i det europæiske samarbejde, og derfor må både EU, IMF og Den Europæiske Centralbank (ECB) ændre strategi, siger LO?s internationale sekretær Marie-Louise Knuppert.
? Det er både i de øvrige EU-landes og i grækernes interesse, at noget af den enorme gæld bliver eftergivet, så Grækenland kan komme på fode igen. Den almindelige, græske befolkning kan ikke bære byrderne alene, siger hun.
Kommentaren er en reaktion på den græske folkeafstemning, der resulterede i et massivt nej til de internationale långiveres krav om forlængelse af de nuværende skrappe betingelser for låneordninger.
Græske politikere må forhandle seriøst
? Det betyder naturligvis ikke, at de græske politikere slipper for ansvar. Ansvaret for Grækenlands fremtid ligger først og fremmest hos de græske politikere.
– Der var, trods skepsis overfor premierminister Tsipras, håb om, at han ville og kunne gøre op med korruption og skatteunddragelse. Nu har Tsipras fået sin vilje, og det forpligter. Tiden er ikke til mere legen kispus, nu skal der forhandles seriøst.
? Den græske regering må overbevise kreditorerne om, at den kan gennemføre de ændringer, der fx kan sikre en effektiv skatteopkrævning ? ikke mindst hos de bedststillede grækere, siger Marie- Louise Knuppert.
Klart signal fra den græske befolkning
? Den græske befolkning har sendt et klart signal til resten af EU. Uanset hvor mange spørgsmålstegn, der kan sættes ved selve afstemningen, kan det ikke bortforklare, at grækerne valgte at sige fra overfor nedskæringspolitikken og den håbløse situation, mange grækere befinder sig i, siger Marie-Louise Knuppert.
Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14