Det er ikke fair, når halvdelen af landets kommuner i en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening beskylder ledige i ressourceforløb for at manglende motivation. I stedet burde kommunerne fokusere på at gøre noget ved kvaliteten af ressourceforløbene, der i indtil flere undersøgelser er blevet kritiseret for ikke at leve op til de forventninger, der fulgte med reformen af førtidspensionen. Den manglende motivation kunne også skyldes, at kommunernes tilbud ikke er gode nok, påpeger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

? I stedet for at deltage i den generelle mistænkeliggørelse af de ledige, der kører i øjeblikket, bør kommunerne bruge kræfterne på at udvikle tilbud, der er attraktive for borgerne, siger Marie-Louise Knuppert.

Hvis reformen og de nye ressourceforløb skal være en succes, kræver det, at man tager den udsatte borger i hånden og sammen bliver enige om et tværfagligt og helhedsorienteret forløb, påpeger hun. Nogle af borgerne i ressourceforløbene slås med psykisk problemer og misbrug, og for dem er der så lang vej tilbage på arbejdsmarkedet, at tanken om at deltage i et ressourceforløb ikke er det første, de tænker på om morgenen.

Derfor bør kommunerne være bedre til at tilrettelægge ressourceforløb, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers samlede situation.

? Jeg hører om flere ressourceforløb, som er fuldstændig indholdsløse. Hvis jeg blev tilbudt et ressourceforløb, der handlede om, at jeg skulle gå tur med min hund, og jeg samtidig blev sat ned i ydelse, så ville jeg heller ikke være topmotiveret, siger Marie-Louise Knuppert.

Den lave ydelse, der følger med ressourceforløbene, udgør samtidig en barriere i sig selv, påpeger hun: Derfor bør modregningsreglerne afskaffes, så deltagere i ressourceforløbene ikke bliver trukket i deres ydelse, hvis de har indtægter fra arbejdsmarkedspensionerne.

? Når syge mennesker forsøger at finde vej tilbage til arbejdsmarkedet, er der ingen brug for at stresse dem yderligere ved at tilføje økonomiske problemer til mængden af byrder, de skal overkomme. Ressourceforløbene varer ofte flere år, og de nuværende regler risikerer at sætte borgerne i en uholdbar økonomisk situation, der i sig selv kan blive en barriere for, at rehabiliteringsforløbet kan lykkes, siger Marie-Louise Knuppert.

Kontakt: Kommunikationskonsulent Troels Gadegaard Frølich, tlf. 26 58 80 43.