Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har i dag indgået aftalen ?Alle har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø?. Flere kontrolbesøg og højere bøder til virksomheder, der gentagne gange bryder arbejdsmiljøreglerne, er en del af løsningen.

? Det er helt på sin plads at gå målrettet efter synderne. Det må aldrig kunne betale sig at sætte medarbejdernes sundhed på spil. Højere bøder er også helt i orden over for de virksomheder, der bliver ved med at overtræde reglerne, siger Lizette Risgaard, der gerne så, at bøderne blev endnu højere.

Formålet med aftalen er at målrette arbejdsmiljøindsatsen og sætte tempoet op for at nå de mål om færre arbejdsulykker og mindre nedslidning på de danske arbejdspladser, der er fastsat i 2020-arbejdsmiljøstrategien. Lizette Risgaard konstaterer, at aftalen ligger i klar forlængelse af det fælles udspil, som Arbejdsmiljørådet sendte til beskæftigelsesministeren sidste år.

? Vi er glade for, at aftalen lægger op til, at Arbejdstilsynet og branchearbejdsmiljørådene fremover skal koordinere deres indsats. For vi ved, at det gavner arbejdsmiljøet, når vi hver især trækker i samme retning, når vi er i kontakt med virksomhederne, siger hun.

Glad for bedre kontrol med arbejdsmiljøcertificerede virksomheder
LO er samtidig tilfreds med, at det med aftalen skal undersøges, om der er behov for at styrke kvaliteten af den nuværende certificeringsordning.

? Jeg mener, det er rigtigt og ikke mindst vigtigt, at der med aftalen skal ske et servicetjek af certificeringsordningen, sådan som vi har foreslået igennem mange år. LO hører, at arbejdsmiljøet ikke altid er tilfredsstillende på de certificerede virksomheder, og at de virksomheder, der skal certificere andre virksomheder, ikke er dygtige nok eller tilstrækkeligt interesserede i at føre tilsyn med det egentlige arbejdsmiljø på virksomhederne. Certificeringsbureauerne mangler ofte viden og kompetencer, bl.a. i forhold til det psykosociale arbejdsmiljø, siger Lizette Risgaard.

Vi mangler fortsat en belønningsordning
Lizette Risgaard er til gengæld skuffet over, at aftalen ikke sætter gang i den belønningsordning, som parterne har foreslået og er enige om.

? Vi havde virkelig håbet, at udspillet ville indeholde en belønningsordning, hvor virksomheder motiveres fx økonomisk til at forbedre arbejdsmiljøet. En sådan ordning kunne snildt finansieres af ubrugte midler fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Ærgerligt, at den ikke er med, for den kunne have spillet en positiv rolle i forhold til at få endnu flere virksomheder til at forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte, siger Lizette Risgaard.

? Jeg vil sætte min lid til, at belønningsordningen nu bliver etableret i forbindelse med den forestående reform af arbejdsskadesystemet, så vi rent faktisk får den belønningsordning, der helt tilbage i 2006 blev vedtaget i Folketinget, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14