EU-Kommissionen lover at styrke indsatsen imod social dumping. På et møde i Europa-Parlamentets udvalg for beskæftigelse og sociale anliggender sagde næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans i går, at Kommissionen vil komme med flere forslag, men kunne ikke på nuværende tidspunkt afsløre, hvad der var på bedding.
Den sociale dumping var imidlertid noget af det, Kommissionsformandens højre hånd havde i tankerne. Det var i orden, at firmaer konkurrerede på priser, men ikke i orden, hvis firmaer ikke fulgte regler.

Frans Timmermans understregede også, at virksomheder skulle betale skat, hvor de tjente pengene. Kommissæren kom ind på regelforenkling og fandt det i orden, at små og mellemstore virksomheder blev fritaget for visse byrden. Men Timmermans pegede samtidig på, at undtagelser også kunne betyde, at der blev svindlet. Fritog EU for eksempel mikrovirksomheder for regler om barsel, skulle visse virksomheder nok finde ud af at skabe små virksomheder, der faldt ind under betegnelsen mikrovirksomhed.
Vi skal hjælpe de små virksomheder, men ikke de kriminelle, sagde Frans Timmermans.

Merkels budget er mindre end Grækenlands gæld
Tyskland er Europas førende, økonomiske land, men kansler Merkel har ikke et budget, der giver hende et spillerum, så hun kan optræde som den store julemand. Om kansleren så tog hele sin pengekasse med til Athen og betalte det kriseramte lands samlede gæld, ville pengene ikke række. Når den tyske regering kvier sig over betalingerne til Grækenland og også EU, er en del af forklaringen, at udgifterne til de internationale forpligtelser vejer tung i et magert budget.
Den tyske regering har netop suppleret budgettet for 2015, men de samlede indtægter er kun på 312,5 milliarder euro. Den græske gæld er på over 322 milliarder euro og stiger måned efter måned. Over halvdelen af udgifterne går til social sikkerhed. Meningsmålinger viser, at tyskerne finder, at de ikke skal betale grækernes sikkerhed.
Yderste højre vinder frem i Ungarn – Franske Le Pen ønsker EU-afstemning
Mens venstrefløjen vinder frem i Spanien og Grækenland, er det yderste højre med stormskridt på vej mod tinderne i Ungarn, og franske Front National på en klar andenplads blandt franske vælges foretrukne partier.
Front Nationals leder, Marine Le Pen, håber på at blive Frankrigs næste præsident og udtaler, at hun i så fald vil lade franskmændene afgøre, om landet stadig skal være med i EU. FN ventes på søndag at få sit hidtil bedste lokalvalg, hvor partiets kandidater vil være oppe mod medlemmer af tidligere præsident Sarkozys UMP, mens socialisternes kandidater i hovedparten af departementerne røg ud i første runde.
FN fik flest stemmer af alle partierne ved valget til Europa-Parlamentet sidste år, men partiet er ikke medlem af nogen gruppe i Europa-Parlamentet, hvor også Dansk Folkeparti finder det for ekstremistisk.
I Ungarn vinder et parti, Jobbik, som selv FN bedømmer som ekstremistisk, frem i opinionsmålinger. En måling i forrige weekend chokerede andre ungarske partier, da den viste, at Jobbik er det næstmest populære parti med 18 procent af vælgerne bag sig. Nummer et var stadig regeringspartiet Fidesz og den kristelige demokratiske regeringspartner, der tilsammen stod til 21 procent. Selv Fidesz og premierminister Viktor Orban er på kant med EU på grund af stærkt omdiskuterede love, der ikke harmonerer med demokratiet i EU. Men en del af de ungarske vælgere finder nu, at partiet er blevet for blødt.

Penge fra EU-fonde når ikke ud til projekterne
Europa-Parlamentets udvalg for kontrol af budgettet kritiserede igen på møder i starten af uden den måde, pengene i EU bruges på. Udvalget finder, at der er for store fejl både inden for landbrugsfonden, regionalfonden og også socialfonden. Medlemslandene står for omkring 80 procent af udbetalingerne, der har en fejlprocent på 5,2, mens den er på 3,2 for dem, som EU-Kommissionen står for.
Udvalget peger imidlertid på, at pengene i for høj grad ikke når dem, de er tiltænkt. Selv om over 3,3 milliarder kroner blev udbetalt til banker i Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Italien og Litauen for støtte til udvikling af landdistrikter, nåede de ikke frem til dem, der egentlig skulle have dem. Udvalget peger på, at der er en mindre restriktiv omgang med de penge, der kommer fra EU, end med dem, der kommer fra landenes egne budgetter.
Kilde: fagligt.eu