I tråd med LO og FTF’s anbefalinger til beskæftigelsesindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate peger ekspertgruppen bl.a. på, at der skal være en bedre tværgående indsats, at uddannelsesindsatsen bør opprioriteres og den virksomhedsrettede indsats bør øges, men at den skal tænkes sammen med understøttende tiltag. Det er desuden meget positivt, at ekspertgruppen fokuserer på borgernes medindflydelse og ansvar i forhold til deres indsats.
LO og FTF er helt enige med ekspertgruppen i, at fokus i beskæftigelsesindsatsen for de ikke-arbejdsmarkedsparate skal tænkes i et langsigtet perspektiv. Ekspertgruppens anbefalinger udgør således et godt udgangspunkt for udviklingen af en væsentlig bedre beskæftigelsespolitik.
LO og FTF er meget positive overfor, at ekspertgruppen har fokus på en social investeringstankegang som grundlag for den tværgående indsats, og at indsatsens kvalitet skal bringe den enkelte tættere på varigt job eller i uddannelse. Vi så dog gerne, at investeringstilgangen var at finde ved flere anbefalinger.
LO og FTF ser dog markante udfordringer med at implementere en langsigtet investeringstankegang set i forhold til reformen af refusionssystemet for forsørgelsesydelser (2015). Kommunernes incitament til at hjælpe personer på kanten af arbejdsmarkedet kan være udfordret i det nye refusionssystem, da systemet i høj grad vil give et incitament til at hjælpe dem, der er tættest på arbejdsmarkedet tilbage.