Regeringens ekspertgruppe med Carsten Koch som formand har i dag offentliggjort anbefalinger til en ny beskæftigelsesindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate, fx kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere m.fl.

En styrket virksomhedsrettet indsats, bedre tværfagligt samarbejde og mere målrettet uddannelse er tre af hovedanbefalingerne fra ekspertgruppen, målrettet de borgere der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet med nedsat arbejdsevne. Det er personer, der har andre problemer end arbejdsløshed ? ofte sygdom ? og som derfor har brug for en ekstra indsats.

Ekspertgruppen afleverede i februar 2014 sin første rapport med anbefalinger til en ny indsats for ledige på dagpenge. Og i dag kom så udvalgets anden rapport.

LO og FTF er grundlæggende tilfredse med, at ekspertudvalget fortsætter sporet fra beskæftigelsesreformen, hvor det gælder om at få arbejdsløse i varige job eller uddannelse, og ikke bare om midlertidigt at fjerne folk fra offentlig forsørgelse. Men LO og FTF har dog tre vigtige forslag til forbedringer, der kan styrke indsatsen.

Skal være lettere at få fleksjob
For det første skal det være lettere for medarbejdere, der mister en del af deres arbejdsevne, at forblive på deres arbejdsplads i fleksjob. Det problem har ekspertgruppen desværre ikke forholdt sig til. I dag må en medarbejder først få et fleksjob på sin arbejdsplads efter 12 måneders særlig ansættelse ifølge virksomhedens såkaldte ?sociale kapitler?. Men det er ofte ikke muligt. Primært fordi virksomheden finder reglerne vanskelige at administrere.

? Derfor skal 12-måneders-reglen fjernes hurtigst muligt. Den har allerede forårsaget stor skade i form af et drastisk og trist fald i antallet af folk, der får et fleksjob på deres egen arbejdsplads efter tab af en del af deres arbejdsevne, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Faggrupper skal arbejde bedre sammen
LO og FTF er tilfredse med, at ekspertgruppen foreslår en styrkelse af samarbejdet mellem de forskellige faggrupper i kommuner og regioner. I dag oplever mange, at de får forskellige og modsatrettede planer på grund af manglende koordinering, og de oplever fejl i sagsbehandlingen.

Der er utilstrækkelige rammer for samarbejdet mellem de forskellige myndigheder, mener LO og FTF, der derfor anbefaler, at der nedsættes en tværfaglig arbejdsgruppe, som kan sætte skub i processen.

? Vi har brug for, at alle faggrupper omkring den arbejdsløse ? fra jobkonsulenten over socialrådgiveren til læger og fysioterapeuter ? får en fælles forståelse af de mål og værdier. I dag er der meget forskellige opfattelser af, hvad arbejdsrettet rehabilitering er. Vi har brug for en langt mere helhedsorienteret tankegang, hvis personer med komplicerede problemer skal have bedre hjælp, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Nej til fortrængning af ordinært ansatte
For det tredje er det afgørende, at ansættelse af medarbejdere med tilskud ikke fortrænger almindeligt ansatte. LO og FTF finder det derfor afgørende at fastholde de nuværende regler, hvor der er loft over antallet af ansatte med tilskud i den enkelte virksomhed.

Ekspertudvalget foreslår imidlertid at ændre reglerne og i stedet for et loft over antal ansatte indføre en metode, hvor der tælles arbejdstimer for ansatte i støttede job. Men det risikerer at føre til, at for mange personer ansættes i støttede job på den samme virksomhed.

LO og FTF finder det i stedet nødvendigt, at der oprettes flere støttede job på de arbejdspladser, som i dag ikke har nogen personer ansat i fx virksomhedspraktik eller løntilskud og dermed ikke påtager sig et socialt ansvar.

Uudnyttet potentiale på virksomheder
LO og FTF mener, at virksomhederne bør oprette langt flere virksomhedspladser, som ekspertudvalget selv peger på findes: Udvalget anslår, at der potentielt kan være cirka 3-400.000 pladser på danske arbejdspladser til støttede job, hvis alle virksomheder ansætter lige så mange, som de må i henhold til det gældende rimelighedskrav.

LO og FTF har sendt sine fælles kommentarer til ekspertudvalgets indstillinger til Carsten Koch med ønsket om, at ikke-arbejdsmarkedsparate arbejdsløse får den bedst mulige hjælp til at komme i varigt job i fremtiden. Kommentarerne fra LO og FTF kan læses som bilag til ekspertgruppens rapport, som kan ses her.

Rapporten ?Nye veje mod job? kan læses her

Kontakt:

FTF:
Formand Bente Sorgenfrey, tlf. 40 45 26 45 og konsulent Jette Høy, tlf. 20 40 88 45.

LO:
Kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen, tlf. 21 59 33 87.