? Jeg er glad for, at aftalen sikrer, at vi fortsat kan forske i nano, der potentielt kan blive en kæmpe arbejdsmiljømæssig skandale, hvis vi ikke passer på, siger Lizette Risgaard.

I aftalen, der er indgået mellem regeringen, SF og Enhedslisten, sikres en videreførelse af Dansk Center for Nanosikkerhed frem til 2018. Materialer med nano trænger ind i bl.a. industrien, bygge- og anlægssektoren og sundhedssektoren, hvor ansatte via indånding risikerer at blive udsat for bittesmå partikler, der ophober sig i kroppen og som kan forårsage bl.a. hjertekarsygdomme.

? Vi ved nu, at indånding af nanopartikler er farligere end større partikler, men der er fortsat meget, vi ikke ved om de mulige sundhedsrisici for lønmodtagerne. Samtidig er der en stor opgave i at udvikle og formidle værktøjer, der kan forebygge risikoen på arbejdspladserne. Derfor er videreførelse af centeret helt afgørende.

Forebyggelse af vold
Aftalen indeholder desuden midler til forebyggelse af vold og trusler mod både offentligt og privat ansatte.

? Vi kan ikke acceptere den stigende vold ? og trusler om vold ? mod lønmodtagere. Derfor er det helt rigtig at videreføre kampagnen om forebyggelse af vold, og at udvide fokus fra kun offentlige arbejdspladser til også at dække det private arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard.

Med aftalen forlænges også ?voldspakkerne? om forebyggelse af vold og trusler og vold blandt personalegrupper på de somatiske og psykiatriske hospitalsafdelinger, hvor risikoen for vold er høj.

Ulykker skal registreres
LO er også meget tilfreds med, at aftalen sørger for, at der kommer gang i forsøg med registrering og anmeldelse af arbejdsulykker på landets skadestuer. Der anmeldes hvert år 40.000 arbejdsulykker, men det er meget langt fra det reelle antal ulykker. Desuden behandles hvert år mere end 10.000 anmeldelsespligtige arbejdsulykker på skadestuerne, uden at de optræder i det landsdækkende register.

? Langt fra alle arbejdsulykker anmeldes og registreres. Selv ikke når folk kommer på skadestuen. Det er rigtig skidt, fordi underrapporteringen risikerer at gå ud over det forebyggende arbejde. Derfor er vi glade for, at der nu sættes gang i forsøg med registrering om anmeldelse på landets skadestuer.

Der mangler 390 millioner kroner
Det fremgår af aftalen, at fonden har en opsparing på 390 mio. kr., som partierne bag aftalen ved de næste finanslovforhandlinger vil drøfte mulighederne for at anvende inden for fondens formål.

LO har længe peget på, at midlerne skal bruges til at forebygge fysisk og psykisk nedslidning. Det er vigtigt i en tid, hvor vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet ? også dem der har et hårdt fysisk og psykisk belastende arbejde.

Set i det lys er LO ikke tilfreds med, at regeringen nu nedlægger Forebyggelsesfondens bestyrelse, hvor arbejdsmarkedets parter er repræsenteret.

? Vi mener, det er en forhastet beslutning, at regeringen nedlægger bestyrelsen for Fonden, da der fortsat ligger knap 400 millioner ubrugte kroner i Forebyggelsesfonden, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.