? Dårligt psykisk arbejdsmiljø er et stort og stigende problem, ikke mindst blandt vores medlemmer. Derfor er det på tide, at Arbejdstilsynet får bedre mulighed for at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, siger LO?s næstformand Lizette Risgaard.

Kommentaren kommer på baggrund af Statsrevisorernes nye ?Beretning om Tilsyn med det Psykiske Arbejdsmiljø?. Statsrevisorerne kritiserer, at Arbejdstilsynet i dag følger nogle 20 år gamle retningslinjer, der ikke giver adgang til et tilstrækkeligt tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø.

? Arbejdsmarkedet er et helt andet i dag end for 20 år siden, og problemerne med det psykiske arbejdsmiljø er eksploderet i de forløbne år, så der kan være behov for ændringer og justeringer.

For mange virksomheder undslipper tilsyn
Statsrevisorerne er desuden kritiske over for, at Beskæftigelsesministeriet ikke har undersøgt konsekvenserne af, at mange virksomheder, der har tilegnet sig et arbejdsmiljøcertifikat, ikke er omfattet af Arbejdstilsynets tilsyn med psykisk arbejdsmiljø.

? LO er helt enig i og har i flere år peget på, at der er behov for at se på, hvordan certifikatordningen fungerer, og om der er grundlag for justeringer i reglerne for de certificerede virksomheder, siger Lizette Risgaard.

Brug for bedre samarbejde ude på virksomhederne
Hvis der virkelig skal rykkes ved det psykiske arbejdsmiljø, skal indsatsen ?gå på to ben?: Et ressourcestærkt og effektivt Arbejdstilsyn og et tættere samarbejde mellem arbejdsmarkedet parter.

? LO har stor tillid til Arbejdstilsynets indsats. Men tilsyn og kontrol gør det ikke alene. Derfor er der behov for et endnu tættere samarbejde mellem ledelse, medarbejdere og tillidsvalgte ude på arbejdspladserne.

Gode offentlige overenskomster
I den offentlige sektor har man netop som del af overenskomstfornyelsen aftalt at etablere et fælles rejsehold. Det skal hjælpe de offentlige arbejdspladser med at få et bedre psykisk arbejdsmiljø.

? Det er en rigtig god aftale, der understreger, hvordan parterne i fællesskab finder løsninger på den enkelte arbejdsplads, siger Lizette Risgaard.

LO iværksatte allerede i 2012 et stort forskningsprojekt, der har resulteret i den netop offentliggjorte forskningsrapport, ?Psykisk arbejdsmiljø og samarbejdssystemet inden for LO-området?, udarbejdet af TeamArbejdsliv og FAOS. Her fremlægges flere end 70 konkrete anbefalinger til at styrke samarbejdet om et godt psykisk arbejdsmiljø.

Dialogkonference til sommer
Den 18. juni holder LO en stor dialogkonference i København, hvor centrale dele af rapportens konklusioner og resultater sættes til debat blandt politikere fra Christiansborg og arbejdsmarkedets parter.

Derudover har LO og DA i forbindelse med mæglingsforslaget på DA/LO-området i 2014 aftalt i fællesskab at udvikle metoder til at understøtte partssamarbejdet om forebyggelse og etablering af et godt psykisk arbejdsmiljø.

? Begge parter er helt klar over, at et godt psykisk arbejdsmiljø er vigtigt for både medarbejdere og ledelse og samtidig ved vi, at et godt psykisk arbejdsmiljø er godt for bundlinjen. Så det gælder bare om at komme i gang, siger Lizette Risgaard.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.