? Det er helt og aldeles uacceptabelt, at mennesker ? hvad enten det er håndværkere på arbejde eller private, der renoverer deres huse ? fortsat bliver syge af livsfarlig asbest. Det skidt har været ulovligt at bruge siden 1980?erne, siger LO?s næstformand Lizette Risgaard.
I aftenens Kontantudsendelse fremgik det, at ejere af de såkaldte Kalmar-huse risikerer at få den frygtede, uhelbredelige lungehindekræft, hvis de uden sikkerhedsudstyr begynder at renovere deres huse. Lungehindekræft er en direkte følge af arbejde med asbest.
? Men ud over sommerhuse, så er der mange andre steder i bygningsmassen, hvor man kan være uheldig at støde på asbest. Derfor skal vi have kortlagt, hvor asbesten er, fortsætter Lizette Risgaard.
Hun foreslår, sådan som fagbevægelsen har sagt de sidste mange år, at Folketinget vedtager en national strategi for kortlægning af, hvor asbest fortsat findes i danske bygninger og byggerier og desuden en plan for, hvordan asbesten bliver fjernet.
Vi har sagt det i årevis
? Vi har i årevis sagt, at der er brug for at få styr på, hvor asbesten fortsat findes. For folk ved jo ikke, at det måske findes i deres huse, og mange river vægge ned, hvor det så viser sig, at de er fyldt med asbest. Derudover behøver vi en nøje plan for, hvordan man får registreret, hvor der er asbest, således at man kan fjerne den ud fra de retningslinjer, der allerede findes ? og hermed naturligvis overholder alle sikkerhedsforanstaltninger, siger Lizette Risgaard, der noterer sig, at boligminister Carsten Hansen i aftenens udsendelse lovede, at man senest efter sommerferien har sat arbejdet i gang.
Allerede i 2011 udarbejdede LO en ?National strategi for kortlægning og fjernelse af asbest i bygninger?. I strategien foreslår LO, at Arbejdstilsynet skal kortlægge, hvor i landet, der fortsat er asbest i bygninger, at Arbejdstilsynet skal udarbejde en handlingsplan for, hvordan asbesten bliver fjernet ? og at fjernelsen skal foregå under sikre forhold, så ingen bliver syge af at fjerne det.
? Det vil naturligvis kræve, at Arbejdstilsynet får tilført yderligere ressourcer for at klare opgaven. Ikke mindst set i lyset af, at tilsynets bevillinger i forvejen ? desværre ? bliver kraftigt beskåret fra 1. januar 2016, siger Lizette Risgaard.
Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.