? Arbejde om natten viser sig at være forbundet med en langtidsvirkning på hjernens funktion, således at folk der arbejder om natten også på lidt længere sigt husker dårligere, er mere uopmærksomme og har sværere ved at koncentrere sig, udtalte professor ved Arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, Jens Peter Bonde om undersøgelsen. Læs mere her

Kendt viden
? Vi har i mange år vidst, at der kan være en række helbredsmæssige risici forbundet med natarbejde. Det bekræfter denne undersøgelse endnu en gang, og den risiko skal tages alvorligt, siger Lizette Risgaard.

Forfatterne til undersøgelsen peger på, at det er vigtigt med tilbud om lægetjek til risikogruppen. Det er LO enig i. De brancher, hvor store dele af de ansatte udfører natarbejde og/eller skifteholdsarbejde, har da også allerede i overenskomsterne aftalt, at de ansatte har ret til helbredsundersøgelser.

? Men trods det, er der desværre stadig for få, som får det gjort, siger Lizette Risgaard.

LO mener derfor, at man ud over at understøtte gennemførelsen af helbredsundersøgelserne også fremadrettet skal sikre, at kompetente arbejdsmedicinere bliver inddraget. Det er desuden vigtigt, at der udarbejdes endnu mere forpligtende aftaler om procedurerne for helbredstjek på de enkelte arbejdspladser.

? Der er også meget at hente i tilrettelæggelsen af arbejdet, som kan være mere eller mindre hensigtsmæssig for den enkelte ansatte, siger Lizette Risgaard.

Problemet er som sagt velkendt, og derfor findes der allerede nu rigtig meget materiale fra de forskellige forbund med vejledninger og anbefalinger til, hvordan man mest hensigtsmæssigt tilrettelægger nat-/skifteholdsarbejdet. Men det er så også vigtigt, at arbejdspladserne handler derefter.

? På baggrund af den solide dokumentation, der ligger på området og de nye foruroligende oplysninger, er det også værd at overveje, om reglerne for nat-/skifteholdsarbejde bør reguleres yderligere gennem de udsatte branchers overenskomster, mener Lizette Risgaard.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.