På Finansforbundets landsmøde i slutningen af september vedtog de delegerede, at forbundet er klar til at diskutere mulighederne i en ny hovedorganisation på et partipolitisk uafhængigt grundlag.
”Vi er positive over for arbejdet med en ny hovedorganisation. Det skal ikke være et nyt LO eller et nyt FTF. Det skal være en helt ny hovedorganisation, og den skal være partipolitisk uafhængig”, forklarer formand for Finansforbundet Kent Petersen i et interview med ftf.dk efter landsmødet.
”Vi skal samarbejde med andre fagforeninger uanset om det er DJØF, 3F, HK, Danmarks Lærerforening, Metal eller enhver anden. Så længe det kan understøtte vores mål, ser jeg ingen hindringer. Når jeg kan se, at Metal sammen med Dansk Industri på makroniveau reelt bestemmer lønudviklingen i Danmark, så er vi tvunget til at gå tættere på dem, så vi kan påvirke dem. Og når jeg kan se, at LO og FTF sammen kan trampe hårdere både nationalt og internationalt, så skal vi selvfølgelig støtte arbejdet om én hovedorganisation i Danmark", sagde formanden i sin beretning på landsmødet.
Overfor ftf.dk uddyber Kent Petersen sine holdninger til en mulig ny paraplyorganisation, der skal kunne samle alt fra finansfolk til ufaglærte fabriksarbejdere. Han ser to væsentlige argumenter for at etablere en ny hovedorganisation.

”For det første er der det internationale pres fra EU, der får stadig større indflydelse på dansk økonomi og arbejdsmarked. Vi er nødt til at stå stærkere sammen, så vi kan give et relevant indspark på europæisk plan. Jo stærkere vi er, jo stærkere kan vi påvirke”.
”For det andet sker der et tættere samarbejde mellem arbejdsgiverne. Vores modpart samarbejder tættere og koordinerer i stigende grad ved fx overenskomster. Derfor er vi nødt til at gøre det samme. Vi skal skabe en passende modvægt til dem, og hvis det giver mening, skal vi etablere en ny fælles hovedorganisation. Det skal det konkrete samarbejde i den kommende tid afgøre”, siger Kent Petersen.

Samarbejde tog fart i 2012
På FTF’s kongres i 2012 blev det besluttet, at FTF skulle invitere LO og Akademikerne til at indgå i et analysearbejde om udfordringerne frem mod 2020. LO takkede ja, mens Akademikerne afslog. LO og FTF gik i gang med arbejdet, og der blev i 2013 udsendt et debatoplæg om ”Udfordringer for fagbevægelsen frem mod 2020” samt et nyt oplæg i 2014 ”Mulighederne for fagbevægelsen frem mod 2020”.

Debatoplæggene er løbende blevet suppleret af et konkret samarbejde på områder, hvor LO og FTF er enige om fx EU-, beskæftigelses-, social- og arbejdsmarkedspolitik. Det har affødt en rækkes fælles høringsvar og oplæg til politikere og ekspertudvalg, et fælles EU-kontor i Bruxelles og senest planen om en fælles folketingsvalgkamp med fokus på lønmodtagernes krav og ønsker til en ny regering.
Formanden for Finansforbundet peger også på en række praktiske argumenter for en ny hovedorganisation.
”Det handler først og fremmest om at komme til at stå stærkere politisk. Men desuden er der også nogle synergier, der kan opnås – både politisk og økonomisk. Vi får to sekretariater slået sammen, får nogle stordriftsfordele og muligvis vil der være nogle besparelser”.
Gør fælles status i 2015
Der skal gøres status over samarbejdet på LO’s og FTF’s næste kongresser i efteråret 2015. Det store spørgsmål bliver, om man er enige nok til at forsætte samarbejdet i retning af en ny fælles hovedorganisation.
”Kan man blive enige om politisk ståsted på de store mærkesager, om en beskyttelse og udvikling af den danske arbejdsmarkedsmodel, om kompetenceudvikling, relevant efter- og videreuddannelse og selvfølgelig hele det arbejdsmarkedspolitiske område, beskæftigelsesindsats, trivsel og arbejdsmiljø, ja, det er afgørende for, om vi kan lave noget helt nyt sammen”, siger Kent Petersen.
Udfordringer for en fælles organisation
Den største udfordring for etablering af ny hovedorganisation er kulturforskelle og forskel i identitet, vurderer Kent Petersen.
”Der er stor forskel i medlemmernes uddannelse og identitet. I Finansforbundet har vi fx en del akademikere som medlemmer, der ser sig tæt forbundet med andre akademikere. Det er derfor vigtigt at få debatteret den identitet, der skal kendetegne en ny hovedorganisation. Vi er nødt til at finde et fælles ståsted, der kan rumme både ufaglærte, professionsuddannede og akademikere. Derfor er det vigtigt, at det skal give værdi for alle typer af medlemmer, hvis FTF og LO nedlægger sig selv og vi laver noget nyt”.
"Det er klart, at et spørgsmål om politisk tilknytning også bliver et centralt spørgsmål. LO og organisationerne i LO har jo større tradition for en tæt kobling til socialdemokratiet, hvor det i FTF er anderledes. Men hvis der er vilje fra alle parter og det store mål holdes for øje, bør vi nok begynde med at fokusere på de områder, hvor vi er enige og efterhånden – stille og roligt – tage fat på de mere komplicerede områder”, afslutter Kent Petersen.