Arbejdsløse uden ret til dagpenge skal kunne forbedre deres økonomi ved at tage et job med mindre timetal ved siden af de nye midlertidige ydelser på kontanthjælpsniveau: arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse. Det mener FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
FTF foreslår konkret som en del af finanslovsaftalen, at de arbejdsløse får ret til at tjene op til et vist niveau uden at blive modregnet.
"Vi kan ikke være bekendt ikke at gøre noget mere for de arbejdsløse, der er sat til siden uden for systemet med en lav indkomst. Hvis indtægten fra selv et mindre job kan mærkes i husholdningen, vil det give et større incitament til at arbejde; selv nogle få timers arbejde om ugen vil knytte den enkelte bedre til arbejdsmarkedet. Og det er vel det allervigtigste i beskæftigelsespolitik overhovedet", siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Omkring 9.000 af de i alt 41.000 arbejdsløse, der hidtil har mistet dagpengeretten, får i dag enten arbejdsmarkedsydelse eller særlig uddannelsesydelse – de to midlertidige ydelser, regeringen indførte for at afhjælpe virkningen af dagpengereformen. Ydelserne udgør 60-80 procent af dagpengene, men de skal kunne suppleres med lønindtægt op til dagpengeniveau, foreslår FTF. Med en timeløn på 150 kr. i timen kan der arbejdes op til 47 timer om måneden, før der modregnes. (se boks)
FTF’s forslag skal ikke bare mindske den økonomiske usikkerhed for den enkelte, der falder ud af dagpengesystemet, pointerer Bente Sorgenfrey. Målet er også at modvirke, at usikkerheden hos den enkelte smitter af på samfundsøkonomien.
"Mange af de personer, der falder for den toårige dagpengeperiode, oplever en stor nedgang i deres indkomst og bliver måske mere tilbageholdne i deres forbrug. Det kan slå negativt tilbage på samfundsøkonomien. Derfor er der også gode samfundsøkonomiske grunde til at grunde til at give de udfaldsramte bedre økonomiske muligheder", siger Bente Sorgenfrey.
Småjob vil derudover bidrage til at de arbejdsløse genoptjener retten til dagpenge igen og generelt være med til at forebygge langtidsledighed, pointerer FTF-formanden.