Undersøgelsen fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at dagpengereformen fra 2010 ikke har øget beskæftigelsen nævneværdigt. Den undergraver dermed et af de afgørende argumenter for reformen, som VK-regeringen vedtog sammen med DF og R: "En reform af dagpengesystemet vil øge beskæftigelsen", hed det i aftalen om reformen.
Ifølge undersøgelsen er kun omkring en procent flere kommet i job på grund af reformen, der forkortede dagpengeperioden fra fire til to år.
Forsker Anders Bruun Jonassen, der står bag rapporten, udtaler i dag i pressen at "effekten af en reduceret dagpengeperiode i forhold til beskæftigelsen er beskeden".
I undersøgelsen sammenlignes forløbene for 50.600 dagpengemodtagere, hvor nogle blev ledige før og nogle efter reformen. Resultater er, at godt 600 flere kom i arbejde efter reformen i forhold til før. Det svarer til en effekt på 1 procent.
Arbejdsmarkedsydelse skal forlænges 
FTF’s formand Bente Sorgenfrey siger:
"Arbejdsløse kommer ikke hurtigere i job af at blive sparket ud af dagpengesystemet, og vi kan ikke være det bekendt som samfund. SFI-rapporten understreger behovet for, at den midlertidige arbejdsmarkedsydelse forlænges, indtil vi har et bedre dagpengesystem. Det bør også være nemmere at genoptjene ret til at komme ind i dagpengesystemet, hvor arbejdsløse får den bedste hjælp til at komme i arbejde igen. Det bør regeringen allerede gøre noget ved i sin finanslovsaftale".

Virker ikke, når økonomien har det skidt
Tre måneder før dagpengeperiodens udløb stiger tilbøjeligheden til at komme i beskæftigelse. Men ifølge rapporten er det kun cirka en procent af dagpengemodtagerne, der finder et job tidligere, end de ville have gjort med en længere dagpengeperiode.
Den lille positive effekt i tiden op til at dagpengene ophører, opvejer ikke det antal, som forlader systemet til andet end beskæftigelse. Derfor er der samlet set ikke sket nogen beskæftigelsesmæssige forbedringer efter halveringen af dagpengeperioden, viser rapporten.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har på baggrund af rapporten meldt ud, at idéen om at tvinge arbejdsløse i beskæftigelse ved at tage deres offentlige støtte fra dem ikke virker, når økonomien har det skidt.