Væksten steg i EU med 0,2 procent i andet kvartal og var 1,2 procent højere end i andet kvartal 2013. Eurozonen havde derimod nulvækst og kun en stigning på 0,7 procent i forhold til året før, viser en opgørelse fra Eurostat.
Økonomien udvikler sig stadig forskelligt i de 28 medlemslande, men hovedparten blev noteret for vækst i andet kvartal. Størst var den på Malta, hvis GDP steg med 1,3 procent fra første til andet kvartal. Letland havde den næststørste stigning med 1,0 procent, mens også Storbritannien havde fået gang i væksten og de seneste fire kvartaler har øget sit BNP med mellem 0,7 og 0,8 procent.
Derimod bekræfter Eurostat tidligere oplysninger om, at væksten er gået i stå i Tyskland. I forhold til første kvartal var der tale om et fald på 0,2 procent. Det vækker bekymring, da det fortsat er Tyskland, der med sin omfattende økonomi skal sætte gang i den europæiske vækst, der stadig halter efter den amerikanske. USA havde en vækst på 1,0 procent i andet kvartal, og staternes samlede GDP var 2,5 procent højere end året før.
Spanien har fået gang i økonomien. For tredje kvartal i træk steg væksten og var oppe på 0,6 procent i andet kvartal, mens landets GDP var steget med 1,2 procent på et år. Også Portugal er i fremgang med en vækst på 0,6 procent i andet kvartal og 0,8 procent i forhold til andet kvartal 2013.
Italien kan dog stadig ikke få bugt med krisen og har de seneste fire kvartaler haft tilbagegang. I andet kvartal var den på 0,2 procent. Den italienske regering trækker stadig reformprocessen i langdrag. I sidste uge sagde premierminister Matteo Renzi, at det er ham der bestemmer, ikke trojkaen, ikke den europæiske centralbank, ECB, ikke EU-Kommissionen.
Også Cyperns problemer understreges af den ny opgørelse. Også i andet kvartal var der minusvækst, og landets GDP var faldet 2,5 procent på et år.
Også Danmark hørte til de fem lande, hvis GDP faldt i andet kvartal, og det var ikke steget i forhold til nationalproduktet et år tidligere.
Kilde: fagligt.eu