I dag starter arbejdet i regeringens dagpengekommission. Økonomiprofessor Nina Schmidt er formand for kommissionen, der også tæller fire eksperter og to repræsentanter for fagbevægelsen og to for arbejdsgiverne.
FTF-formand Bente Sorgenfrey er medlem af kommissionen. En del af baggrunden for kommissionen er de uforudsete konsekvenser af den seneste dagpengereform – herunder at mange ikke længere kan få supplerende dagpenge, og at mange er faldet helt ud af dagpengesystemet og mistet retten til dagpenge.
”Det er positivt, at regeringen har nedsat en dagpengekommission, som skal foreslå et nyt og bedre dagpengesystem. Det er vigtigt at analysere det nuværende systems fordele og ulemper. Herunder hvorfor så mange falder ud, og hvordan vi kan undgå det. Jeg glæder mig meget til arbejdet i kommissionen”, siger Bente Sorgenfrey, der fremhæver fem punkter, som bør være i fokus:

  • Genoptjeningskravet om 52 ugers arbejde indenfor tre år er for skrapt. Et lavere genoptjeningskrav vil motivere ledige til at tage kortere jobs, så langtidsledighed undgås.
  • Mulighederne for et mere fleksibelt konjunkturbestemt dagpengesystem bør analyseres
  • Vilkårene for atypiske ansatte og freelancere skal afdækkes. Der er f.eks. 500.000 beskæftigede i oplevelsesøkonomien og dagpengesystemet matcher ikke det arbejdsmarked.
  • Løst ansatte skal have ret til supplerende dagpenge i mere end de 30 uger, som er max i dag. Det afskærer mange fra at tage kortere job, fordi de mister retten til supplerende dagpenge.
  • Mulighederne for at justere dagpengenes dækningsgrad og muligvis give fleksibilitet og valgmuligheder bør analyseres.

”Det er vigtigt, at kommissionen er grundig og finder en god helhedsløsning, der understøtter arbejdsmarkedet bedst muligt. For de lediges skyld bør man samtidig prøve at afhjælpe de akutte problemer, imens kommissionen arbejder. Det må være muligt at lave midlertidige løsninger, inden kommissionen kommer med sine endelige anbefalinger. ”, siger Bente Sorgenfrey.