Prosa foreningerne på CSC Danmark A/S har i en faglig voldgift netop fået medhold i, at selskabet er forpligtet til at hæve lønskalaerne for de før 23. maj 2011 eksisterende Prosa overenskomster med 2,3 %, med tillæg af morarenter pr. 1. november 2011 for 2/3 af efterreguleringen og pr. 1. februar 2012 for den resterende 1/3.
Efterbetalingskravet skyldes, at foreningerne som led i deres konfliktaftaler med selskabet, tillige havde to aftaler om en automatisk lønreguleringsmekanisme (betalingen for konfliktbegrænsningerne). Ifølge aftalerne skulle lønnen efter overenskomstudløb automatisk reguleres i henhold til DA’s konjunkturstatistik for lønudviklingen for funktionærer fra 2. kvartal i det følgende år, i tilfælde af manglende enighed om ny overenskomst.
Herved tilsigtede parterne, at Prosas medlemmer fik betaling for de konfliktbegrænsende forpligteler som disse påtog sig som led i konfliktaftalerne, alt med henblik på at skabe leveringssikkerhed for CSC Danmarks A/S kunder.
CSC Danmark A/S opnåede således sikkerhed for, at de vitale dele af arbejdsydelsen fortsat blev leveret på trods af manglende enighed om ny overenskomst – og evt. konflikt, ligesom Prosas medlemmer på deres side opnåede sikkerhed for CSC Danmark A/S’s fortsatte motivation til at forhandle ny overenskomst som følge af den automatiske lønregulering.
Lockout og konflikt
Efter at parternes overenskomster var opsagt og udløbet i 2009, forhandlede disse forgæves i cirka to år med henblik på fornyelse. Bestræbelserne mislykkedes imidlertid, og som følge heraf varslede CSC Danmark A/S lockout, hvilken blev iværksat den 9. februar 2011.
Prosa foreningerne varslede heroverfor strejke i det omfang det var muligt i henhold til konfliktaftalerne. Ved dom af 23. juni i AR 2011.0365 fandt Arbejdsretten efterfølgende, at konflikten på virksomheden pr. 23. maj 2011 havde haft det omfang og den intensitet som det – på trods af konfliktaftalerne – var muligt at give denne, hvorfor CSC Danmark A/S kunne anse sig for frigjort for overenskomsterne med samtlige underhørende aftaler, kutymer mv.
Striden i sagen stod herefter om, i hvilket omfang CSC Danmark A/S også var forpligtet til at foretage automatisk lønregulering i 2011. Aftalerne var således sammensat på den måde, at lønskalaerne pr. 1. oktober skulle reguleres som ovenfor anført, med virkning fra den 1. april.
Striden stod herefter om, hvorvidt medarbejderne fortsat havde ret til den automatiske lønregulering som følge af, at aftalerne var faldet bort pr. 23. maj 2011 i kraft af Arbejdsrettens dom. Dette gav opmanden  (fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen) Prosa medhold i var tilfældet.
Dette skete med den begrundelse, at endskønt bestemmelserne ikke gav sikre holdepunkter for hvorledes der skulle forholdes i en (noget speciel) situation som den foreliggende, hvor overenskomsterne fald bort efter frigørelseskonflikt, måtte bestemmelserne, navnlig efter deres formål, umiddelbart forstås således, at lønreguleringen skulle ske pr. 1 april, men blot således at kravet først forfaldt til betaling sammen med oktober lønnen.
Denne forståelse blev endvidere støttet af oplysninger om, at det sene forfaldstidspunkt i forhold til optjeningen var begrundet med, at virksomheden skulle have mulighed for at udregne reguleringens størrelse og de enkelte medarbejderes krav i så henseende.

FTF mener:
Afgørelsen er en helt logisk konsekvens af, at Prosas medlemmer i kraft af konfliktaftalerne havde påtaget sig en række forpligtelser til fordel for CSC Danmark A/S. For dette var der aftalt en betaling, hvilket vederlag virksomheden ikke ønskede at svare i 2011. Dette forekom uforståeligt set i lyset af, at selskabet særskilt i dette år (med omfattende konflikt) nød særligt godt af konfliktaftalerne, tilmed med frigørelse fra overenskomsterne til følge.

Kontakt
Sagen blev for Prosa ført af advokat Jakob Bjerre, FTF. Han kan kontaktes på Find mere indenfor emnerne: