Den tyske regering ventes i juni at spille ud med forslag, der skal begrænse udlændinges brug af det sociale system. Borgere fra andre EU-lande, der benytter sig af den fri bevægelighed og slår sig ned i Tyskland, skal ud af landet efter et halvt år, hvis de ikke kan klare sig selv og ikke har udsigt til noget job.
En generaladvokat ved EU-Domstolen foreslog i går i en konkret tysk sag, at myndighederne har ret til at afvise jobhjælp til udlændinge, der ikke har den mindste chance for at få et arbejde. EU-Domstolen vil senere komme med den konkrete afgørelse, men den tyske regering forbereder allerede udspil, der skal hindre den såkaldte sociale turisme, hvor udlændinge udnytter det sociale system.

Regeringen forbereder således et forslag, der både griber ind over for borgere fra andre EU-lande, der trækker på den tyske jobhjælp uden egentlige muligheder for at få et job, og også udbetalinger fra det sociale system som betalinger af børnepenge. Forslaget vil ifølge Frankfurter Allgemeine sikre, at udlændingene også er registrerede skattebetalere og vil dermed også bekæmpe det sorte arbejde.
Den indenrigspolitiske talsmand for regeringen, Stephan Mayer, siger, at forslaget vil være konsekvent. Regeringskoalitionen har sagt, at den vil bekæmpe misbrug af det sociale system.
Tyskland er mål for indvandring
Arbejdet med forslaget foregår samtidig med, at tal fra OECD viser, at Tyskland er centrum for indvandring i EU. Det er især borgere fra andre EU-lande, der søger til Tyskland under krisen. Hvor Tyskland i 2009 blot var nummer syv på OECD’s liste over medlemslande, der havde størst indvandring, var det i 2012 kun USA, der modtog flere indvandrere. Fra 2011 til 2012 steg indvandringen med 40 procent til 400.000 personer, der havde ret til at tage ophold i Tyskland. Dertil kommer de illegale.
Folk, der udnytter socialsystemet, kan få indrejseforbud i Tyskland i op til fem år efter forslaget
De fleste indvandrere kommer fra lande i Øst- og Centraleuropa, men en større og større del kommer også fra Sydeuropa.
Store tyske byer bad sidste år regeringen om støtte til at løse opgaver i forbindelse med den øgede indvandring og har lagt pres på regeringen for at gøre noget ved de øgede sociale byrder.
Kommer op på stats- og regeringsledernes topmøde
Tyskland hører til den kreds af lande, der har taget den fri bevægelighed og socialturisme op. Belgien, Østrig og også Holland hører til andre lande, der ser problemer for de sociale systemer. Den hollandske premierminister, Mark Rutte, og formanden for de tyske Frie Demokrater, Christian Lindner, skriver i Die Welt, at EU i fremtiden må koncentrere sig om kerneopgaverne og holde sig fra områder, hvor EU ikke har kompetence. Nærhedsprincippet må styrkes. Det betyder også, at de nationale parlamenter må inddrages mere.
Områder, hvor EU ikke skal blande sig, er efter de to partilederes opfattelse netop det sociale område, som EU stort set skal holde sig fra.
”Fordi vi opfatter den fri bevægelighed som en af de mest fundamentale rettigheder i Europa, kan vi ikke tillade os selv at ødelægge den gennem standardiserede sociale systemer. Det betyder for eksempel for Tyskland: Vi burde undersøge det forslag, at nyankomne EU-borgere kun kan modtage de legalt foreskrevne mindste velfærdsydelser. Og for Holland er der forslaget: Socialhjælp må man først gøre sig fortjent til.
Den hollandske premierminister vil tage spørgsmålet op under den uformelle middag på tirsdag i Det Europæiske Råd, hvor EU-landenes stats- og regeringsledere diskuterer valget af det ny Europa-Parlament og valgets konsekvenser.
Kilde: fagligt.eu