Den europæiske fagbevægelse høstede en vigtig sejr, da forhandlere fra Europa-Parlamentet, EU-landene anført af det græske EU-formandskab og EU-Kommissionen i sidste uge blev enige om et kompromis om ligebehandling af arbejdstagere i EU. Kompromiset følger i store træk Europa-Parlamentets oplæg. Det sikrer, at de faglige organisationer kan rejse sager mod arbejdsgivere om ansattes forhold, selv om de ansatte ikke selv klager over løn- og arbejdsforholdene.

Socialdemokraternes Ole Christensen varkoordinator for S&D-gruppen i Europa-Parlamentet under forhandlingerne. Han peger på, at netop de faglige organisationers mulighed for at rejse sager var et af de kernepunkter, han stod fast på. Punktet var afgørende for fagbevægelsen, fordi udenlandske lønmodtagere sjældent tager brud på arbejdsregler og lønforhold op, fordi de er bange for at blive fyret og udskiftet med andre fra hjemlandet, når de arbejder i et andet land.
I Danmark kan de faglige organisationer rejse sådanne sager, men det er helt uforståeligt for mange i de andre lande. I Europa-Parlamentet kunne borgerlige dog godt se, at folk, der arbejder i et andet land, nok ikke lige klager over for holdene, siger Ole Christensen.
I Danmark er det de faglige organisationer og ikke de enkelte lønmodtagere, der har overenskomsten og derfor kan gribe ind, hvis de mener, sat der sker brud på dem. Det ville være et slag mod det system, hvis det ikke skulle være muligt at rejse sager mod udenlandske arbejdsgivere på samme måde som over for danske.
De nye regler, der skal til afstemning i det samlede Europa-Parlament og blandt landenes ministre i Rådet, giver ikke nye rettigheder til de enkelte lønmodtagere. Når direktivet alligevel betegnes som afgørende, skyldes det, at det sikrer, at regler håndhæves bedre.
Debatten om velfærdsturisme har taget alle overskrifterne. Men det er vigtigt, at vi sætter fokus på alle de lønmodtagere fra andre lande, der har deres daglige arbejdet i et fremmed land og bliver snydt for løn og arbejder under kummerlige forhold. Det er vigtigt at få slået fast, at forholdene for dem skal være som forholdene for landets egne lønmodtagere. Ligebehandlingen skal sikres, siger Ole Christensen.
Vi har fået en række ændringer i direktivet, der skal gøre det lettere for pendlere, siger Ole Christensen.
Kilde: fagligt.eu