I Nordfrankrig slipper fagligt aktive to chefer for dækfabrikken Goodyear fri efter 36 timers ufrivillig indespærring, mens de fagligt aktive stadig holder den lukningstruede virksomhed besat. I Sydfrankrig strejker fagligt aktive i det halvoffentlige rederi SNCM efter en årelang konflikt, der kan ende med lukningen af forbindelsen mellem Marseille og Korsika. De fagligt aktive har tidligere kapret en af færgerne. Aktionen endte med, at det franske antiterrorkorps greb ind og stoppede sejladsen.
I Sverige siger den amerikanske administrerende direktør for Electrolux, Keith McLoughlin, til FT, at han efter sin tiltrædelse var en smule chokeret over, at der sad medarbejdere med i bestyrelsen.  Nu indser han, at det fungerer fint, fordi de medlemmer, som han har mødt, alle har holdningen, at det er i fagforeningens og de ansattes interesse, at det går virksomheden godt.
Det er ikke sandt i store dele af den øvrige verden, siger Keith McLoughlin.
Forskellene på de europæiske arbejdsmarkeder kommer klart til syne i de konflikter, der for tiden er i Frankrig og de holdninger, der kommer til udtryk i Sverige. Formanden for svensk LO, Karl-Petter Thorwaldsson siger til FT, at der bliver lyttet mere til en faglig organisation, hvis den er medspiller og støtter vækst, beskæftigelse og også international handel.
Vi vinder mere end vi taber gennem en tæt forbindelse mellem ledelserne og fagforeningerne, siger han.
Konfliktmodel eller samarbejdsmodel?
I Frankrig bygger modellen på arbejdsmarkedet i første række på en konflikt mellem arbejdsmarkedets parter, hvor strejkeretten er grundlæggende. Selv om der er indgået betydelige aftaler mellem parterne og senest en stor uddannelsesaftale, er det regeringen, der står bag aftalerne gennem et trepartssamarbejde. I de seneste store aftaler om både vækst og beskæftigelse og også uddannelsesaftalen fra før jul skrev Frankrigs største faglige organisation, CGT, ikke under.
Det er også CGT, der spiller hovedrollen i de konflikter, der løber i Nord- og Sydfrankrig. Omkring 100 ansatte på Goodyears fabrik i Amiens i Nordfrankrig fortsatte i aftes en besættelse, efter de tidligere på dagen havde løsladt direktøren for produktionen, Michel Dheilly, og personaledirektøren, Bernard Glesser, som de havde holdt indespærret i 36 timer. De aktionerende fortsætter deres egen aktion og bruger ifølge fransk presse omkring 200.000 dæk til at holde fabrikken lukket.
I Sverige ser Karl-Petter Thorwaldsson ikke tegn på, at den stigende globalisering ødelægger den nordiske forhandlingsmodel. Men han erkender, at den på visse områder måske kunne ændres. Han angreb i 2012 SAS for den måde, flyselskabet løste sin konflikt på og kaldte det dengang en kriminel handling over for det, den svenske model byggede på.
Fornuftig deling af magt mellem arbejde og kapital
Den administrerende direktør for SEB banken, Annika Falkengren ser samtidig en fare for, at modellen kan være svær at håndtere og er besværlig.
Udfordringen for Sverige er altid, at man går tilbage til den konsensus, så, man altid spørger alle rundt om bordet, hvad de synes, og hvis man så tænker anderledes, så forsøger man at få alle til at tænke på samme måde, og så beslutter man det sammen, siger Annika Falkengren.
Karl-Petter Thorwaldsson mener til gengæld, at modellen stadig holder, og at den giver virksomhederne stabilitet gennem forholdsvis få strejker og lønmodtagerne en god aftale i form af en god betaling.
Det er en god måde at fordele magten mellem arbejde og kapital, siger LO-formanden.
Kilde: fagligt.eu