I lighed med tidligere år har sekretariatet udarbejdet en tabel med visse økonomiske nøgletal. Men denne gang har vi besluttet ikke kun at bruge oplysningerne ved det interne OK14 møde, men også at lægge tabellen på hjemmesiden således, at hvis man var forhindret i at deltage, kan man også få adgang til oplysningerne.
Aktiviteten i samfundet er på vej den rigtige vej. Bruttonationalproduktet faldt i 2012 med 0,4 procent, men for 2013 er udsigt til en lille stigning. Regeringen siger et plus på 0,4 procent for 2013, hvilket Danmarks Statistik med den seneste opgørelse er enig i, da opgørelsen for 3. kvartal 2013 udviste en stigning på 0,4 procent.
Betalingsbalancen udviser rekord overskud og det er svært at være pessimistisk når man ser på opgørelserne af betalingsbalancen og handelsbalancen. Varehandlen udviser stigende overskud, eksporten øges og importen er stort set uændret. På basis af de seneste 12 måneder er overskuddet på betalingsbalancens løbende poster i rundetal 140 mia. kr. Prognosemagerne i administrationen og vismændene opgør betalingsbalancen som en procent af BNP, mens Danmarks Statistik tæller kroner. Derfor er opgørelserne ikke sammenlignelige.
Udsigterne for beskæftigelsen er også bedre end tidligere skøn har angivet. Der er nu en lille fremgang i beskæftigelsen allerede i 2013, mens vismændene og regeringen hidtil har skønnet at det først ville indtræffe fra næste år. Man skal nok tage de meget fine tal for 3. kvartal med et lille gran salt, de er nok for positive målt i forhold til 2. kvartal, men sammenlignes med 3. kvartal 2012 er der faktisk en lille fremgang i beskæftigelsen.
For så vidt angår beskæftigelsen er bruttoledigheden svagt faldene. I henhold til Økonomisk Redegørelse fra regeringen vil bruttoledigheden falde yderligere i 2014 og i 2015, mens vismændene forventer en stort set uændret bruttoledighed i 2013, 2014 og 2015. Danmarks Statistiks seneste opgørelse fra oktober 2013 er en ubetydelighed bedre end såvel vismændene og Økonomisk Redegørelses skøn med 151.000 ledige.
Prisudviklingen er rekord lav. Laveste udvikling i forbrugerpriserne måske nogensinde indtræf i august måned med 0,4 procent. Seneste opgørelse for november 2013 viste en årlig udvikling i prisdannelsen med 0,5 procent. På årsbasis må forbrugerpriserne i 2013 skønnes at stige med 0,8 procent.
Udviklingen i lønomkostningerne synes såvel regeringen som vismændene at overvurdere en lille smule, idet de for 2013 begge skønner en udvikling på 1,8 procent. Da der her normalt ses på udviklingen i den private sektor, kan det anføres, at Danmarks Statistiks seneste opgørelse udviste en stigning på 1,2 procent. Og skal hele året nå op på 1,8 procent skal 4. kvartal 2013 udvise en stigning på 3,3 procent. Det er ikke realistisk. Et årsgennemsnit på 1,3 procent er derimod realistisk.
Det private forbrug halter lidt. Såvel regeringen som vismændene har en forventning om et stigende privat forbrug i 2013 som yderligere tager til i 2014 og 2015, men tallene fra Danmarks Statistik viser et beskedent fald for 3. kvartal 2013 i stedet med -0,1 procent. Dette kan hænge sammen med en realiseret dårligere lønudvikling end skønnet i prognoserne.
Det offentlige forbrug er der derimod enighed om stiger lidt i 2013; 0,6 procent er realistisk. Også dette skønnes i stige de kommende år.