Arbejdet er den vigtigste kilde til min stress. Det mener flere end hver anden af dem, som i en stor arbejdsmiljøundersøgelse har svaret, at de ofte eller hele tiden er stressede. Lidt over 40 procent svarer, at kilden til deres stress er i både arbejdet og privatlivet, mens kun knap fem procent svarer, at stressen skyldes privatlivet. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs seneste store undersøgelse.

Sidste år fik Arbejdsskadestyrelsen 4.500 anmeldelser om psykiske arbejdsskader. Det er sager, som er anmeldt med lægers opbakning. Alligevel blev kun fem procent af dem anerkendt, og det fakta kommenterer DA sådan i Politiken:
”Der er simpelthen alt for mange anmeldelser, der aldrig skulle have været afleveret, for der er ikke nogen påviselig forbindelse mellem folks psykiske skader og deres arbejde”, siger DA’s arbejdsmiljøchef Karoline Klaksvig til avisen.
FTF: Dokumentation efterlyses
Den konklusion er FTF, som er hovedorganisation for 450.000 medarbejdere i både den private og offentlige sektor, helt uenig i.
”At vi mangler dokumentation for sammenhængen betyder ikke, at der ikke er nogen sammenhæng. Selvfølgelig påvirker besparelser, fyringer, mobning på arbejdspladsen og langt flere opgaver, end der er tid til, det psykiske arbejdsmiljø. De 95 procent, som bliver afvist, kan ikke alle sammen have taget fejl af, hvorfor de er blevet syge”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Også De Praktiserende Læger (PLO) giver arbejdsgiverne svar på kommentar.
”Det er ikke for sjov, at landets praktiserende læger indberetter så mange potentielle psykiske arbejdsskader. Vi har en ubetinget og indiskutabel pligt til at sende folk videre til Arbejdsskadestyrelsen, så snart der er en mistanke om, at deres dårlige helbred kan relateres til arbejdspladsen”, siger næstformand i PLO, Anne Mette Nathan til Politiken i dag.
I stedet for blankt at afvise, at de flere end 4.200 mennesker, som er blevet afvist med deres psykiske skader, kunne have ret i, at arbejdet er en årsag, burde arbejdsgiverne tage ansvar, mener FTF.
”Vi har brug for viden og dokumentation. Det er sværere at dokumentere, hvad der er årsag til stress og andre psykiske lidelser, end det er at dokumentere, at man brækkede benet, fordi man faldt ned fra et stillads. Men vi kan simpelthen ikke være bekendt over for de mange mennesker, som er ramt, at lade være med at opsøge mere viden om psykiske skaders årsagssammenhænge”, siger Bente Sorgenfrey.