Frivilligt arbejde skal være et supplement til det professionelle arbejde og må aldrig blive en erstatning for det.
Det kræver, at de ledelsesmæssige og personalepolitiske rammer for frivillig arbejdskraft er på plads. En presset økonomi og stramme budgetter har skabt større opmærksomhed på frivillig arbejdskraft i kommuner og regioner.
På nogle velfærdsområder er den frivillige indsats blevet mere betydningsfuld for at kunne imødekomme brugernes behov, og samarbejdet med frivillige er nu en del af hverdagen på mange arbejdspladser. Den aktuelle betydning af det frivillige arbejde understreges af, at regeringen sammen med de frivilliges organisationer har pustet nyt liv i et charter om frivilligt arbejde.
Chartret indeholder en række grundlæggende værdier og principper for samspillet mellem den frivillige verden og den offentlige sektor.
I FTF har vi deltaget i udviklingen og aftalen om det nye charter. Det er en god ide at inddrage frivilligt arbejde i et tættere samspil med den offentlige opgaveløsning. En øget brug af frivilligt arbejde kan imidlertid blive en udfordring for den offentlige sektor, hvis civilsamfundet i stigende grad overtager velfærdsopgaver, der anses som serviceydelser og som kræver kvalificeret fagprofessionel arbejdskraft.
Det er derfor rigtig vigtigt at finde den rette balance i samspillet. Der skal i den offentlige myndighed eller institution være en frivilligpolitik med klare spilleregler. Det skal med andre ord aftales, hvilke opgaver der kan udføres på frivillig og ulønnet basis, og hvordan det frivillige arbejde ledelsesmæssigt og personalepolitisk bliver grebet an.
På den måde bliver der sat nogle klare grænser for civilsamfundets ansvar og kompetence, så borgere ikke bliver afhængige af frivillige kræfter. Der skal sikres personaleresurser til vejledning, introduktion, kontrol m.v. af de frivillige.
Ledelse af frivillige skal have et særligt fokus udvikling af kompetencer. Det gælder både for lederne men også for den ledelse af frivillige, som medarbejderen står for i det daglige arbejde.
Det har været helt centralt for FTF i arbejdet med det nye charter, at man lokalt skal aftale, hvem der gør hvad i samspillet og får lavet fælles spilleregler for samarbejdet mellem den offentlige virksomhed, den frivillige og de professionelle medarbejdere.
Det er vigtigt, at de ledelsesmæssige og personalepolitiske rammer kommer på plads gennem aftaler i kommunens eller regionens MED-system eller samarbejdsudvalget for statslige eller private virksomheder.
De frivillige selv vil heller ikke blot være ekstra arbejdskraft. De tager engagement, værdier og tradition med ind i det frivillige arbejde. Derfor skal lokale aftaler også inddrage de frivilliges organisationer, så kommunerne ikke bare selv sætter de organisatoriske rammer for frivilligt arbejde.
På den måde kan frivilligt arbejde være et positivt og kvalificeret supplement de offentlige velfærdsydelser til glæde for politikere, borgere og medarbejdere.
Indlægget er bragt i forkortet udgave i Jyllands-Posten den 13. august 2013 under overskriften "Frivillige som supplement".