En tillidsreform og et samarbejde med regeringen om udvikling af den offentlige sektor har været et af FTF’s prioriterede projekter i tiden siden trepartforhandlingerne, der endte uden resultat sommeren 2012. 
Nu er aftalen om syv principper for samarbejdet om udvikling af den offentlige sektor indgået den 20. juni mellem regeringen, Danske Regioner, KL, FTF, OAO og Akademikerne. 
Principper for samarbejde mellem parter på det offentlige arbejdsmarked om modernisering.
Ny aftale om principper for samarbejde om modernisering af den offentlige sektor
Tillid og samarbejde er omdrejningspunktet
FTF’s udgangspunkt er, at de aktuelle udfordringer og opgaver i den offentlige sektor skal løses i tillid til medarbejdernes faglige dømmekraft og i tæt samarbejde mellem ledere og medarbejdere. Og det skal også ske i samarbejde mellem politikere og arbejdsmarkedets parter. 
Aftalen siger bl.a. 
”En forudsætning for at modernisere den offentlige sektor er en sund økonomi, en klar politisk styring, kompetent offentlig ledelse samt motiverede og fagligt dygtige medarbejdere.
Moderniseringen kræver et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem alle aktører, herunder politikere, ledere og medarbejdere samarbejdet skal være baseret på et fælles ansvar for at opnå den bedst mulige kvalitet i den offentlige service for de ressourcer, der er til rådighed.
De decentrale ledere har ansvaret for at tilrettelægge opgaveløsningen på det udførende niveau, og de har dermed ansvaret for i samarbejde med medarbejderne at omsætte de politiske målsætninger til praksis i mødet med borgerne. 
Der er allerede på tværs af sektorer, myndigheder og fag iværksat en bred palet af moderniseringsinitiativer. Initiativerne handler blandt andet om regelforenkling og bedre dokumentation, øget teknologianvendelse, tillidsbaseret ledelse og effektiv arbejdstilrettelæggelse, øget brug af velfærdsteknologi og digitalisering og brugerinddragelse. Principperne for samarbejde mellem parter på det offentlige arbejdsmarked skal understøtte arbejdet med modernisering på alle niveauer.
”FTF’s formand Bente Sorgenfrey har udtalt: "Det er helt afgørende, at det er tillid og samarbejde, som spiller så afgørende en rolle i aftalen. Vi kan ikke udvikle den offentlige sektor uden at vise medarbejdere og ledere tillid og give plads til medarbejdernes faglige dømmekraft. Opgaven er jo at udvikle kvaliteten overfor borgerne og samtidig gøre arbejdsmiljøet bedre og opgaveløsningen smartere og mere effektivt."
Offentlig sektor skal udvikles med medarbejderne


De 7 principper sætter fokus på:
1. Styring i den offentlige sektor skal fokusere på mål og resultater
2. Dialog, åbenhed og klare mål skal være udgangspunktet for opgaveløsningen
3. Ledelse og styring skal tage afsæt i tillid og ansvar
4. Udvikling og fagligt handlerum skal bygge på velbegrundet dokumentation
5. Opgaveløsningen skal baseres på viden om, hvad der virker
6. Ledelse og engagement skal fremme innovation
7. Offentlig service skal inddrage borgernes ressourcer

Men principper gør det ikke af sig selv
De 7 principper åbner døren for medarbejderne og de faglige organisationer, men principperne gør det ikke af sig selv. Det er nu vigtigt, at de konkret gøres levedygtige og bringes i spil på de offentlige arbejdspladser.

Derfor opfordrer FTF til, at hele MED/SU-organisationen gøres til aktive lokale medspillere, hvor ledere og medarbejdere sammen drøfter og udmønter principperne i forhold til de konkrete og lokale udfordringer.
FTF vil efter sommerferien opruste MED/SU-repræsentanterne til med afsæt i de fælles principper at kunne bruge medindflydelsessystemerne offensivt i arbejdet med udvikling, effektivisering og innovation. Det forventes bl.a., at der i efteråret vil blive taget initiativ til en række konferencer/seminarer, som følger op på aftalen. Den endelige plan herfor vil blive udmeldt senere.
FTF vil også opfordre til og selv arbejde for, at aftalens principper vil blive bragt ind i kommunal- og regionsvalgkampene i efteråret med henblik på, at politikerne også får et tæt ejerskab til principperne og lader det præge deres tænkning om den konkrete udvikling af den offentlige sektor.
Gode erfaringer og ideer efterlyses
Rigtig mange steder foregår der allerede et godt samarbejde og inddragelse af medarbejderne i udviklingen. Det har flere undersøgelser dokumenteret. Med henblik på at kunne bygge videre på de gode erfaringer vil FTF gerne opfordrer til, at MED/SU-repræsentanter og TR’er indsender eksempler på, hvordan man konkret har medvirket i udvikling på baggrund af tillid og strategisk indflydelse.

På samme måde skal FTF opfordre til, at der indsendes gode ideer til, hvordan man konkret kan arbejde med at styrke samarbejdet og udviklingen med afsæt i de 7 principper.
Erfaringerne og ideerne sendes til Torben Lenike (tope@ftf.dk) – og helst ikke senere end 1. september.
Yderligere initiativer som følger op på aftalen. Der er samtidig med aftalen om de 7 principper i aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi fra 2014 afsat 10 mio. kroner årligt til initiativer, der skal støtte/understøtte udmøntningen af principperne.
1. Der etableres et antal styringslaboratorier, der skal udvikle ideer til nye styringsformer 
2. Der oprettes et Center for Offentlig Innovation, som skal styrke medarbejder- og brugerdreven innovation
3. Der lægges op til, at der efter aftale med de relevante overenskomstparter og faglige organisationer kan iværksættes forsøg med overenskomstforhold.

De konkrete initiativer vil efter sommerferien blive konkretiseret af aftalens parter i en politisk styregruppe.
Det har i medierne – bl.a. fra FOA’s side været hævdet, at aftalen og principperne er bundet op på regeringens plan om, at der skal effektiviseres for 12 mia. kr. med henblik på at foretage omprioriteringer frem mod 2020.
Det skal understreges, at det intet har på sig, at aftalen har til hensigt at "finde" eller "spare" 12 mia. kr. FTF har ikke lovet at være med til at finde eller spare bestemte steder eller bestemte beløb.
FTF har derimod fokuseret på, hvordan der kan bredes et udviklingsprojekt baseret på tillid længst muligt ud (bl.a. i MED/SU-udvalgene) til hele den offentlige sektor, så aftalen ikke blot bliver nogle fine ord på et stykke glittet papir. Der er med aftalen heller ikke – som det fejlagtigt er blevet påstået – lagt op til, at OAO, FTF eller AC skal tage stilling til, om overenskomsterne skal fraviges.
Der står ikke et ord herom i aftalen. FTF har ikke kompetence til at blande sig i overenskomstforhold. Det er alene et anliggende mellem overenskomstens parter, hvilket også tydeligt fremgår af den økonomiaftalerne på det regionale og kommunale område, jfr. ovenfor.