Ansøgningen til de videregående uddannelser 2013 (Kvote 2) 
Opgørelsen over ansøgere til de videregående uddannelser omfatter ansøgere, der søger optagelse gennem kvote 2.[1]

De videregående uddannelsesinstitutioner modtog inden fristens udløb (18.3.2013) 50.084 første prioritetsansøgninger. Dette svarer til en stigning på 29 pct. og er 11.500 flere end det historisk høje niveau fra 2012.
Det skal her understeges, at væksten i ansøgertallet ikke nødvendigvis fører til en tilsvarende vækst i det samlede antal ansøgninger, der også inkluderer ansøgninger, der fremsendes pr. 5. juli. Der er alene tale om en grov strømpil for den forventede udvikling i antallet af ansøgninger .
I opgørelsen tages der forbehold for, at omfanget af ansøgere til læreruddannelsen endnu ikke er fuldt opgjort, da der som følge af de nye skærpede adgangskrav til uddannelsen er etableret en overgangsordning med en ekstraordinær kvote 2 – ansøgningsfrist den 15. maj 2013. Hvor meget dette påvirker det endelige kvote 2 ansøgningstal for læreruddannelsen i opadgående retning kan ikke siges.

Ansøgningerne fordelt på uddannelsesniveauer

Der er 6.755 der via kvote 2 har søgt ind på Erhvervsakademiuddannelserne, hvilket er 41 pct. højere end sidste år. Professionsbacheloruddannelserne har fået en stigning på 35 pct. (22.751 ansøgere), og er antalsmæssigt det uddannelsesniveau, der har modtaget flest ansøgninger. Der er 20. 578 der har søgt ind på en bacheloruddannelse, hvilket er 21 pct. højere end sidste år.

Ansøgninger fordelt på udvalgte FTF-uddannelser

Der er ingen af de udvalgte uddannelser, som ministeriet har leveret tal for, som har oplevet et fald i ansøgningerne i forhold til sidste år.
I relation til FTF-uddannelserne kan nævnes følgende: Der er en meget høj stigning på datamatikeruddannelsen (72 pct.) og i den høje ende hører også bioanalytiker (44 pct.), sygeplejersker (41 pct.), socialrådgivere (40 pct.), Bygningskonstruktører (36 pct.).
I gruppen af uddannelser, der har haft en stigning på mellem 25-35 pct. kan nævnes: Ergoterapeut (33 pct.), folkeskolelærer (31 pct.), pædagog (30 pct.), Ernæring og Sundhed (28 pct.) og Finansøkonom (27 pct.).
I den lavere end finder vi Fysioterapeut med en stigning på 14 pct.
Helt uden for kategori er Pharmakonom, som har oplevet en stigning fra 42 ansøgere til 155 hvilket er en stigning på 269 pct.
FTF vurdering
Som tidligere nævnt er kvote 2 ansøgningerne en grov strømpil for, hvad det samlede antal ansøgere til de videregående uddannelser kan blive. Det er dog sandsynligt at vi i 2013 vil stå med et rekordstort antal ansøgere, hvilket vil bringe os i nærmere til målsætningen om at 60 pct. af en årgang tager en videregående uddannelse.
FTF finder det store ansøgningstal til Erhvervsakademiuddannelserne og Professionsbacheloruddannelserne positivt.
Søgning til ungdomsuddannelserne
74 pct. af de unge fra 9. og 10. klasse, som forlader grundskolen har valgt at søge en gymnasial uddannelse, medens blot 18,8 % har valgt en erhvervsuddannelse.
I relation til de fire gymnasiale uddannelser har 65,2 pct. valgt det almene gymnasium, hvilket er en stigning på 0,7 pct. i forhold til sidste år. 16,4 pct. har valgt HHX (et mindre fald på 0,6 pct.) 9,4 pct. har valgt HTX, hvilket stort set svarer til niveauet fra sidste år. Endelig har 8,3 pct. valgt det toårige HF. (Et fald på 0,4 pct.).

Søgningen til erhvervsuddannelserne bliver ved med at falde. Der er som tidligere nævnt 18,8 pct. der har søgt erhvervsuddannelserne, hvilket er et fald på 1,6 % i forhold til sidste år.

Andelen af elever fra 9. klasse, som har valgt at fortsætte i 10. klasse er 48,3 pct., hvilket udgør et mindre fald i forhold til sidste år.

Endelig skal det nævnes, at der er 1,4 pct. der har valgt EGU eller STU som første prioritet.

FTF vurdering

Det vedvarende fald i søgningen til erhvervsuddannelserne er dybt problematisk, og kan betyde, at der om nogle år vil være mangel på faglært arbejdskraft. Den store andel, der søger ind på de gymnasiale uddannelser – især det almene gymnasium – kan på sigt medføre  en forstørrelse af gruppen af unge, som står tilbage med en gymnasial uddannelse som højeste afsluttede uddannelsesniveau. 


[1] Kvote 2 er for de ansøgere, som af forskellige grunde ikke kan blive optaget gennem kvote 1. (karaktergennemsnittet) eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over karaktergennemsnittet. Fx ansøgere med et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen. (fx ansøgere med et antal HF enkeltfag og dispensationsansøgere)