Danmark har et problem med sin produktivitet. Det fastslår regeringens produktivitetskommission, som  har udgivet rapporten ”Danmarks produktivitet – hvor er problemerne?”.
Vi halter efter USA og de bedste lande i Europa. Forklaringen finder kommissionen hovedsageligt hos den del af servicesektoren, der retter sig mod hjemmemarkedet. Det gælder fx detailhandlen, transportfirmaer, advokater og hotel- og restaurationsbranchen. De øvrige dele af økonomien går mere eller mindre fri for tiltale.
Dynamik i virksomhederne og uddannelsesniveau er afgørende for produktiviteten, lyder den overordnede konklusion i kommissionens første rapport. Egentlige forslag og anbefalinger kommer i senere rapporter.
Veluddannede medarbejdere det vigtigste råstof
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte med typisk en videregående uddannelse, glæder sig over kommissionens konklusioner.
”Hvis vi skal udvikle samfundet og arbejdspladserne, spiller  mere uddannelse og efteruddannelse en helt afgørende rolle. Vi er meget tilfredse med, at kommissionen fastslår netop dette”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Hun understreger, at det giver regeringen god grund til at fastholde et ambitiøst fokus på uddannelse –  også selv om krisen presser pengepungen.
”Uddannelse er afgørende for vores vækst og udvikling i fremtiden. Veluddannede og kompetente medarbejdere er simpelthen vores vigtigste råstof i den internationale konkurrence”, siger Bente Sorgenfrey.
Kommissionens grundige rapport afslører både facts og myter i debatten, og FTF ser generelt rapporten som et godt grundlag for det videre arbejde.
Inden sommerferien vil kommissionen udgive flere rapporter, som vil komme med konkrete forslag til øget produktivitet i servicesektoren og den offentlige sektor.