Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, tager den kommende uge på besøg i Spanien, Frankrig og Tyskland for at overbevise landenes politiske ledere om behovet for reformer i EU. Cameron ønsker, at EU beskæftiger sig med kerneområder som det indre marked, og medlemslandene igen får mere at sige på områder som arbejdsmarked og egnsudvikling.

Premierministeren sagde i et interview med fem europæiske dagblade før turen, at han ikke kommer med en smal liste over britiske krav, men i stedet ønsker en debat om den europæiske konkurrenceevne og den globale konkurrence,
Jeg mener, det kan føre til en diskussion i hele Europa om, hvordan vi gør EU mere fleksibel, og hvordan vi kan få det gjort mere klart, at magt kan flyde tilbage til de nationale stater lige så godt som flyde frem mod EU, sagde David Cameron ifølge FT.
Som tidligere omtalt på fagligt.eu afstod både Frankrig og Tyskland fra at deltage i Camerons studiegruppe, der ser på ”balancen i EU”. De to landes ledere fandt, at det først og fremmest var et studie, der tjente den britiske regerings egen indenrigspolitiske dagsorden.
David Cameron står imidlertid fast på, at der skal ske ændringer. Den tyske kansler, Angela Merkel, har også talt om, at der kunne komme ændringer i EU-traktaten, men tænkte først og fremmest på at få strammet op på økonomiske områder, så landene blev traktatmæssigt forpligtet til at holde orden i økonomien. Det var i høj grad bare et spørgsmål om at få fastslået, at lande kunne straffes, hvis de ikke førte en ansvarlig økonomisk politik
Den britiske ugeavis The Observers politiske redaktør, Toby Helm, peger på, at både Tyskland og Frankrig er på tilbagetog i spørgsmålet om ændringer af traktaten. Helm citerer direktøren for Centre for European Reform, Charles Grant for, at der er fire grunde til ændringen.
Traktatændringer tager tid
De ønsker ikke at give plads til Camerons dagsorden, men slække ham. De ser ikke, at der længere er fare for, at eurozonen går i opløsning, og derfor er der ikke behov for et dramatisk spring frem mod en ”politisk union. Selv om mange tyskere er for et føderalt Europa, så får de kolde fødder, når der dermed også menes en overførselsunion, hvor nord skal betale mere til syd. Og endelig er Frankrig og flere andre lande bange for, at de aldrig får vedtaget en ændring af traktaten ved en nødvendig folkeafstemning.
En talsmand for den tyske regering citeres for, at EU netop er i færd med at stramme op (tænk på det europæiske semester, krav om indlevering af budgetforslag, handlingsplaner og dertil anbefalinger fra EU). Man kunne gå videre i de spor.
Hvis de skridt ikke kan realiseres uden traktatændringer, vil vi være for dem. Hvis de skridt er mulige inden for den eksisterende traktats rammer, så meget desto bedre. Det vil spare os meget tid, sagde talsmanden ifølge the Observer.
Kilde: fagligt.eu