I Vestjylland kan den unge Tobias konstatere, at væksten og arbejdspladserne er forsvundet fra hans fødeegn og har efterladt lukkede virksomheder og tomme huse. Samtidig oplever lande i andre dele af verden en økonomisk vækst, som man for bare få år siden ikke havde drømt om.

Men hvad betyder væksten der? Skaber den anstændige job til en anstændig løn? Skaber den uddannelse? Hvornår fører vækst til velfærd, og hvornår går den hen over hovedet på den brede befolkning?

De spørgsmål undersøges i dokumentarfilmen ‘Den gode vækst’, som FTF’s og LO’s fælles Ulandssekretariat står bag.

I filmen rejser Tobias ud for at undersøge sagen. Første stop er Brasilien, som har formået at få sin vækst til at sive ned på bunden af samfundet. 20 millioner er løftet ud af fattigdom, middelklassen er boomet, og Brasilien er i dag et af de få lande i verden, hvor uligheden er skrumpet.

Næste stop er Filippinerne, hvor langt den overvejende del af befolkningen intet har mærket til landets høje økonomiske vækst. Inflationen er høj, korruptionen massiv og befolkningens arbejds- og levevilkår så ringe, at hver 10. filippiner arbejder i udlandet for at tjene til føden.

Antallet af fattige halveret
Sidste stop er Ghana. Selv om Ghana stadig er et fattigt land, er antallet af fattige halveret de seneste 20 år. Her har især nylige fund af olie skabt økonomisk vækst. Spørgsmålet er, om oliepengene vil forbedre vilkårene for de mange eller ende i lommerne på de få.

I filmen medvirker blandt andre Guy Ryder, generaldirektør i FN’s arbejdsorganisation ILO, og Svend Roed Nielsen, Danmarks ambassadør i Brasilien.

Filmen er et bidrag til debatten om vækst i en globaliseret verden. Fordeling er en nøgle til en positiv og bæredygtig udvikling og vækst og et kodeord i de konflikter i verden, som i dag er på mediernes dagsorden.