Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF længe ment, at politikerne har brugt sparekniven for meget. Derfor er der behov for en mere blød finanspolitisk kurs. Og det kan ikke udskydes til 2014, som vismændene foreslår.
Sådan lyder reaktionen fra FTF på den nye rapport fra de økonomiske vismænd. FTF mener, at regeringen for eksempel kan droppe anlægsloftet for kommunerne.
"Vi kan stadig ikke spare os ud af krisen. Den stramme finanspolitik er i øjeblikket gift for håbet om ny vækst og jobskabelse. Vismændenes forslag om først at lette på finanspolitikken i 2014 bidrager dog ikke til at skabe vækst. Der er efter vores opfattelse brug for en lempeligere finanspolitik, og kommunernes anlægsloft kan blandt andet droppes" siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey og fortsætter.
"FTF er enig med vismændene i, at der mindst må være en vækst i det offentlige forbrug på 0,9 procent. Og det er endda kun for at sikre det samme serviceniveau som nu. Vi bliver nødt til også at sikre kvalitetsudviklingen i den offentlige sektor, og det kræver en klar økonomisk prioritering."
Dårlig ide med endnu kortere tid på dagpenge
De økonomiske vismænd rammer dog med deres nye rapport forbi skiven, når de anbefaler en kortere dagpengeperiode og ikke forholder sig til kravet om igen at optjene retten til dagpenge.
FTF er enig i, at det kan give mening med et dagpengesystem, der følger konjunkturerne. Men det undrer, at vismændene slet ikke forholder sig til, hvor svært det er at genoptjene ret til dagpenge og dermed sikre et solidt dagpengesystem til gavn for konkurrenceevnen.
"Det er helt afgørende, at vi har et trygt og fleksibelt dagpengesystem. Reglerne er lavet på et tidspunkt, hvor politikerne regnede med, at krisen hurtigt var overstået. Det er den på ingen måde, og derfor burde bedre genoptjeningsreglerne være et element i vismændenes anbefalinger," siger FTF-formanden.
Vismændene foreslår, at dagpengesystemet bliver mere fleksibelt, så ledige i perioder med lav arbejdsløshed har ret til dagpenge i kortere tid end i perioder med høj ledighed. Problemet er bare, at vismændene vil have en kortere periode end to år.
"Vi har allerede oplevet en kraftig nedbarbering af dagpengeperioden. Derfor er det en provokation at foreslå en dagpengeperiode på under to år. Det vil give en meget dårlig sikring af de mere end 2 millioner medlemmer af a-kasserne og øge risikoen for, at de faglige organisationer stiller krav om længere opsigelsesvarsler" siger Bente Sorgenfrey.