Millioner af unge i Europa og hele verden har i dag intet arbejde. I den nyeste opgørelse fra den europæiske talfabrik Eurostat have næsten 5,5 millioner unge under 25 år ikke noget arbejde i august i de 27 EU-lande. Det svarer til, at mere end hver femte ung (22,8 procent) var arbejdsløs.
Det er en af de allerstørste udfordringer lige nu, og noget politikere, virksomheder og fagbevægelse må gøre noget ved. Sådan lyder udmeldingen fra FTF i anledningen af, at 7. oktober er den internationale dag for anstændigt arbejde.
FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte – blandt andre politifolk, socialrådgivere, sygeplejersker og pædagoger.
"For FTF er det helt afgørende, at vi igen får skabt job og vækst. Derfor er budskabet, at vi stadig ikke kan spare os ud af krisen. Det gælder både i EU, herhjemme og i resten af verden," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Fokus på anstændigt arbejde
Fagbevægelsen vil over hele kloden i anledning af 7. oktober zoome ind på, at i alt 75 millioner unge mennesker står uden arbejde. Det markerer fagforeninger og forbund på forskellig vis i løbet af søndagen.

Den internationale fagbevægelse har siden 2008 sat fokus på anstændigt arbejde 7. oktober. Målet er at sikre alle mulighed for at finde arbejde under værdige og sikre forhold. I år er fokus på krisen og den enorme ledighed blandt unge.

Bente Sorgenfrey forklarer, at der i Danmark har været stor succes med konkrete tiltag over for de unge ledige. Blandt andet jobrotation, hvor ledige nyuddannede i en periode erstatter fastansatte, der i en periode er på uddannelse for at lære noget nyt.
"FTF har længe peget på jobrotation, som noget af det, der virker. De fastansatte bliver opkvalificerede, mens de nyuddannede ledige i et stykke tid arbejder på lige vilkår med ordinært ansatte. Det giver praksiserfaring og styrker dem dermed i forhold til at komme i job," siger Bente Sorgenfrey og tilføjer, at trainee-ordningen også er et godt eksempel på et tiltag, der kan få unge ledige i arbejde.