Den tyske kansler, Angela Merkel, siger nu direkte, at hun ønsker en politisk union i EU. Til tysk tv siger kansleren, at det inkluderer en budgetunion og en finanspolitisk union. De afgørende skridt bliver dog efter kanslerens opfattelse ikke taget på mødet i Det Europæiske Råd sidst på måneden.

Jeg tror ikke, at det bliver et enkelt topmøde, der vil beslutte et så stort kast, siger Angela Merkel til ARD.

Den italienske Europaminister, Enzo Moavero Milanesi, finder det imidlertid afgørende, at EU og ikke mindst eurozonen kommer videre med integrationen på det kommende EU-topmøde. På et seminar i det Europæiske Økonomiske og Sociale udvalg i Bruxelles i dag sagde ministeren, at det haster med at få skub i integrationen, og at det kommende topmøde måtte gå den rette vej.

Vi må have ”mere Europa” og har ikke tid til evige diskussioner og uenigheder, sagde ministeren.

Han var dog enig med den tyske regering i, at det ikke er nu, at EU har brug for flere penge. Milanesi understregede, at Italien var bladt de lande, der ville skære i EU-Kommissionens forslag til et udvidet ramme for EU’s budget.  Opgaven er at bruge de, der er, bedre, mente ministeren.

Han understregede, at det var landene, der skulle gennemføre politiske ændringer og få vedtaget strukturreformer. På det punkt var han eng med Tyskland, og også han fandt, at det var nødvendigt, at landene accepterede, at de mistede noget af deres suverænitet og overlod beslutninger til EU.

Landene må afgive suverænitet
Angela Merkel sagde direkte, at landene gradvist måtte give kompetence til EU og også overlade kontrol af politikken til EU. Nogle lande kunne på det punkt gå foran andre. Dermed støttede hun et EU i flere hastigheder.

Merkels udtalelser kommer samtidig med, at den britiske premierminister, David Cameron, er i Berlin for at tale om den europæiske politik og også tanker om en bankunion.

Storbritannien kræver ifølge Reuters garantier, hvis eurozonen udvikler sig til en bankunion. Før David Camerons møde med Angela Merkel sagde finansminister George Osborne, at Storbritannien på ingen måde vil være med i en europæisk bankunion. Men kommer den i eurozonen, men Storbritannien vil kræve nogle garantier, der beskytter banksektoren i City i London.

Større modstand i Tyskland
Oppositionen i Storbritannien begynder også at se, at Europa er ved en skillevej, hvor nogle går videre med integrationen, og andre indretter sig på et økonomisk og politisk friere samarbejde.

Den tidligere udenrigsminister under Labour, Lord Owen, siger ifølge BBC, at han ikke er traditionel euroskeptiker og fjendtligt indstillet over for Europa. Men der må være grænser, der sættes for integrationen, skriver han i The Times.

Også Lord Owen ser i fremtiden en egentlig europæisk union med en fælles regering og så en europæisk samling, hvor landene samarbejde om opgaver og i det samarbejde også har både Norge og Tyrkiet. Owen forudså en folkeafstemning i Storbritannien om et tættere EU-samarbejde, og den vil sikkert sige nej ifølge meningsmålinger.

At Angela Merkel har ret i, at det store spring ikke står for døren, viser også en meningsmåling i tyske Die Welt. 55 procent af tyskerne finder, at landet var bedre stillet, hvis det havde beholdt D-marken. Undersøgelsen får bladet til at skrive, at det måske var på tide, at man ikke talte om mere EU, men mindre.

Kilde: fagligt.eu