1852-1910

Olivia Nielsen

Hendes mangeårige fagpolitiske indsats med at organisere de kvindelige arbejdere kulminerede i 1901, hvor Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark (KAD) blev dannet. Olivia Nielsen blev enstemmigt valgt som formand ved den stiftende generalforsamling

Olivia Nielsen: Hendes mangeårige fagpolitiske indsats med at organisere de kvindelige arbejdere kulminerede i 1901, hvor Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark (KAD) blev dannet. Olivia Nielsen blev enstemmigt valgt som formand ved den stiftende generalforsamling
Arbejdermuseet

Olivia Nielsen blev født i en fattig familie i Helsingør i 1852, giftede sig som 20-årig og fik ni børn, hvoraf to døde som spæde.

Familien flyttede til København midt i 1880’erne, hvor Olivia Nielsen forsørgede den store familie som vaskekone og senere som flaskeskyller.

Organiserede kvindelige arbejdere allerede i 1870’erne

Allerede i 1870’erne forsøgte Olivia Nielsen at organisere de kvindelige arbejdere, men hendes fagpolitiske arbejde tog først for alvor form, da hun i 1892 blev formand for det københavnske Kvindeligt Arbejderforbund (KAF), der var stiftet syv år tidligere.

Efter at Olivia Nielsen havde organiseret flere kvindelige arbejderstrejker og været forhandlingsleder bag en række overenskomster, kulminerede hendes fagpolitiske engagement, da KAF ved en stiftende generalforsamling i 1901 blev til Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark (KAD).

Her blev Olivia Nielsen enstemmigt valgt som formand. 

Olivia Nielsen arbejdede ihærdigt med at udvikle den nye organisation.

Gade i Københavns Sydhavn opkaldt efter Olivia Nielsen

Hun lagde grundstenene for en velfungerende arbejdsløshedskasse og stod i spidsen for en stabil medlemstilgang i Kvindeligt Arbejderforbund, der blev respekteret på linje med de mandlige forbund.

Olivia Nielsen blev medlem af Københavns Borgerrepræsentation i 1909, og hundrede år senere blev en gade i Københavns Sydhavn opkaldt efter hende.

Fællesskabets stærke individer