Kære venner og kolleger,

1. maj – er vores dag. Det her bliver mit livs korteste 1. maj-tale. Men I skal vide én ting om mig – jeg er hamrende stolt over at være en del af den danske fagbevægelse.

Lige nu står vi sammen med de 1.200 slagteriarbejdere på Danish Crown i Ringsted. Efter sommerferien står de med en fyreseddel i hånden, fordi deres arbejdsplads lukker.

Det er vores fælles opgave at hjælpe dem godt videre i arbejdslivet. Når arbejdsgiverne tænker kortsigtet, uden omtanke for naturen, miljøet eller lønmodtagerne. Ja, så rykker vi sammen i stærke fællesskaber. Og hjælper vores kolleger.

For det er det, vi kan i fagbevægelsen. Vi kan skabe resultater.

Det har vores kolleger, der arbejder i det offentlige, lige bevist. I har lige sagt massivt ja til en historisk flot overenskomstaftale med flotte lønstigninger. Denne overenskomstforhandling er blot én af mange konkrete resultater, der skaber værdi for lønmodtagerne.

Kort sagt der er meget at være stolt af i dag.

Arne er netop gået på pension. Det er fuldt fortjent efter et langt og hårdt arbejdsliv. Det gælder både Arne og hans generation!

MORTEN SKOV

Jeg kommer direkte fra Haderslev, hvor jeg her til morgen har været med til at fejre Danmarks mest kendte bryggeriarbejder, Arne Juhl. I ved, ham der har lagt navn til ’Arne-pensionen’ – retten til at gå tidligere på pension.

Arne er netop gået på pension. Det er fuldt fortjent efter et langt og hårdt arbejdsliv.

Det gælder både Arne og hans generation.

Men vi skal også kæmpe for at sikre retten for de kommende generationer, de unge.

I sidste uge mødte jeg Jamal, der er fritidsjobber på en genbrugsstation ikke så langt herfra på Nørrebro.

Jamal og hans fritidsjob viser, hvor meget unge vokser af at blive mødt med positive forventninger, tjene sine egne penge og indgå i et arbejdsfællesskab.

I dag har kun hver tredje unge et fritidsjob.

Det bekymrer mig. For udover at give ekstra lommepenge ved vi, at unge med fritidsjobs klarer sig bedre i skolen og generelt oplever større trivsel.
Værdien af at være en del af et arbejdsfællesskab er måske en af de vigtigste faktorer til at bekæmpe mistrivsel.

Et fritidsjob åbner også øjnene for det arbejdsmarked, der venter de unge i fremtiden. Alt for mange unge slår autopiloten til og vælger motorvejen fra folkeskole til gymnasium til universitet.

Og det er problematisk.

Jamal, som jeg mødte – hans drøm er at komme i lære som tømrer. Det er en god drøm, for vi har brug for flere faglærte.

Vi skal i mål med den grønne omstilling. Og det kræver flere elektrikere, industriteknikere og tømrere. Den grønne omstilling er ikke noget, der kommer inde fra Christiansborg. Den kommer fra lønmodtagerne, det er os, der skal drive den i fremtiden – sammen med unge som Jamal.

Derfor er det historisk og ekstremt tiltrængt, at regeringen nu vil investere 900 mio. til netop at styrke erhvervsuddannelserne.

Tak for det.

Fremtidens velfærd har også brug for flere hænder og hoveder til at løfte opgaverne.

Danmark mangler sygeplejersker, pædagoger, bioanalytikere og skolelærere.
Kære regering, der er ingen vej udenom. Vi skal investere i professionsuddannelserne, kvaliteten skal styrkes, så flere unge vælger den vej.

Danmark skal fortsat være verdens bedste land at være lønmodtager i!

morten skov christiansen

Kære venner, som I kan høre, der er nok at tage fat på her på vores kampdag. Så når vi skal skrive næste kapitel i Danmarkshistorien, så skal det indeholde:

For det første succeshistorien om flere fritidsjobbere som Jamal.

For det andet markant bedre professions- og erhvervsuddannelser.

Samt for det tredje retten til værdig og retfærdig tilbagetrækning. For Danmark skal fortsat være verdens bedste land at være lønmodtager i.

Rigtig god kampdag til jer alle sammen!

Tak!