Siden 1889 er den 1. maj blevet markeret som Arbejdernes Internationale Kampdag. Verden over viser lønmodtagerne deres fællesskab og solidaritet på denne dag.

Den 1. maj 2023 var ikke anderledes. Det blev demonstrationernes dag flere steder i Europa, hvor lønmodtagerne udtrykte deres utilfredshed med gældende løn- og arbejdsvilkår.

Spaniens to største fagforeninger, UGT og CC.OO, havde organiseret 70 demonstrationer over hele Spanien. Her deltog tusindvis af lønmodtagere. Budskabet var et løft af de spanske lønmodtageres realløn, så inflationen ikke undergraver købekraften.

Intet kommer til at ændre sig, hvis en stærk fagbevægelse ikke presser på. Ingen forbedrer lønmodtagernes vilkår, hvis vi ikke selv gør det.

Morten Skov Christiansen, Fungerende formand FH

UGT, CC.OO og Spaniens arbejdsminister opfordrede endnu engang den største spanske arbejdsgiverforening, CEOE, til at nå til enighed om en lønstigning. De truer med at indkalde til en landsdækkende strejke, hvis det ikke sker.

I Frankrig var endnu flere lønmodtagere på gaden i protest den 1. maj. Hele 2,3 millioner lønmodtagere deltog i demonstrationer imod den franske pensionsreform, der vil hæve tilbagetrækningsalderen fra 62 til 64 år. Det er omtrent lige så mange lønmodtagere, som er medlem af en fransk fagforening!

Morten Skov Christiansen, Fungerende Formand FH, var selvfølgelig også ude at markere Arbejdernes Internationale Kampdag. I Fælledparken talte han med store ord: ”Intet kommer til at ændre sig, hvis en stærk fagbevægelse ikke presser på. Ingen forbedrer lønmodtagernes vilkår, hvis vi ikke selv gør det.”

Kig din sidemand i øjnene og vid, at I er en del af noget større.

Morten Skov CHristiansen, Fungerende formand FH

For FH er der ingen tvivl om, at fagbevægelsen spiller en helt særlig rolle. Sammen skal vi skabe en bedre arbejdsplads for i dag, for i morgen og for fremtiden. Som Morten Skov Christiansen sagde i Fælledparken: ”Kig din sidemand i øjnene og vid, at I er en del af noget større.”

De samme toner om fællesskab og sammenhold lød fra Esther Lynch, generalsekretær for ETUC: ”Ved at holde sammen kan arbejdere i hele Europa vinde en bedre fremtid. Vi kæmper sammen – vi vinder sammen.”

Ved at holde sammen kan arbejdere i hele Europa vinde en bedre fremtid. Vi kæmper sammen – vi vinder sammen.

Esther Lynch, Generalsekretær ETUC