Den tunesiske præsident Kais Saied erklærede Esther Lynch ”persona non grata” – altså en person man ikke kan acceptere – og forlangte, at hun forlod landet. Den beslutning blev taget i kølvandet på, at Lynch havde deltaget i en demonstration mod regeringens politik, der var organiseret af den tunesiske hovedorganisation – Tunisian General Labour Union (UGTT).

Præsidenten, Kais Saied, begrundede sin beslutning med, at Lynch’ handlinger var en direkte trussel mod sikkerheden i Tunesien.

Det er fuldstændig uhørt og uden for min forståelse, at den tunesiske regering vælger at udvise generalsekretæren for vores europæiske fagbevægelse.

Morten skov christiansen, næstformand i FH

Morten Skov Christiansen, næstformand i FH udtaler: ”Det er fuldstændig uhørt og uden for min forståelse, at den tunesiske regering vælger at udvise generalsekretæren for vores europæiske fagbevægelse. Solidaritet er en kerneværdi i fagbevægelsen, så det er helt forventeligt, at generalsekretæren for ETUC støtter de tunesiske arbejdstagere i deres kamp for respekt for faglige rettigheder”.

Ikke første gang den tunesiske regering bekæmper fagbevægelsen

Den tunesiske fagbevægelse er kendt som en stor og stærk spiller, der længe har kæmpet for bedre rettigheder for arbejdstagerne i Tunesien. Præsident Saied har taget en lang række vidtgående midler i brug for at lukke munden på e fagbevægelsens og deres krav om respekt for rettigheder.

Tidligere på året arresterede de tunesiske myndigheder Anis Al-Kaabi, en af de fremtrædende aktører fra UGTT, efter en større konfrontation mellem præsident Saied og hovedorganisationen over skattemedarbejderes rettigheder.

Ligeså rapporterer ETUC om flere eksempler på uretfærdige retssager mod fagligt aktive og brug af statslige myndigheder til at overvåge faglige aktiviteter, samt direkte promovering af gule fagforeninger.

ETUC beskriver, hvordan den tunesiske regerings handlinger er en del af en større kampagne for at knække den tunesiske fagbevægelse og stoppe deres modstand mod regeringens politik.

Faglig organisering er en grundlæggende menneskerettighed, og derfor er det helt uacceptabelt, at faglige aktive bl.a. risikerer fængselsstraf for at udøve deres ret.

Morten Skov Christiansen, Næstformand i FH

”Faglig organisering er en grundlæggende menneskerettighed, og derfor er det helt uacceptabelt, at faglige aktive bl.a. risikere fængselsstraf for at udøve deres ret. Vi har i FH den dybeste sympati med den tunesiske fagbevægelse. Deres utrættelige kamp for tunesiske arbejdstageres rettigheder er imponerende,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i FH.

FH har længe støttet den tunesiske fagbevægelse gennem Ulandssekretariatet.

Kampen stopper ikke

Den ser ikke ud til, at der er nogen grænser for, hvad præsident Saied vil gøre for at stoppe fagbevægelsen i Tunesien. Derfor bliver landet nu også kategoriseret som et land, hvor befolkningen ”ingen garanti for rettigheder” har ifølge ITUC’s Globale Indeks for Rettigheder. Men udvisningen har ikke slukket Esther Lynch’ ild – nærmere tværtimod.

”Behandlingen af mig denne weekend har styrket min vilje til at stå skulder ved skulder med fagbevægelsen i Tunesien og jeg vil have spørgsmålet om deres rettigheder bragt op på højeste niveau i EU,” udtaler Esther Lynch, generalsekretær for ETUC (oversat fra engelsk)

Behandlingen af mig denne weekend har styrket min vilje til at stå skulder ved skulder med fagbevægelsen i Tunesien

Esther Lynch, generalsekretær for ETUC (oversat fra engelsk)