Dansk økonomi og det danske arbejdsmarked har været i solid fremgang de seneste år. Fremgangen forventes at fortsætte, blot i et lidt lavere gear. Det viser den første økonomiske prognose fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som giver sit bud på udviklingen frem mod 2021.

Den nye prognose har titlen ”Enestående mulighed for at få alle med”. 

Cheføkonom i FH, Allan Lyngsø Madsen, uddyber:

”Den enestående mulighed kommer af, at det går rigtig godt for dansk økonomi og på arbejdsmarkedet. Vi står stærkt uden væsentlige ubalancer og med sunde offentlige finanser. Det giver os en enestående mulighed for, at svagere grupper kan få foden inden for på arbejdsmarkedet”.

Arbejdsstyrken stiger i disse år, og det giver plads til stigende beskæftigelse, uden at der opstår mangel på arbejdskraft

Allan Lyngø Maden, cheføkonom FH

Usikkerhed kommer fra udlandet

Ifølge FH’s prognose er der udsigt til, at økonomien årligt vokser 1,7 procent de næste par år. Desuden ventes beskæftigelsen at stige med 76.000 personer frem mod 2021.


Økonomien og arbejdsmarkedet har været godt rustet til den fremgang, vi har oplevet i de senere år – og det gælder også fremover. Usikkerheden knytter sig nu til påvirkningen fra udlandet.

”Arbejdsstyrken stiger i disse år, og det giver plads til stigende beskæftigelse, uden at der opstår generel mangel på arbejdskraft. Det er derfor eskalering af handelskonflikter og situationen omkring Brexit, som skaber bekymring for, hvor dansk økonomi bevæger sig hen, ” siger Allan Lyngsø Madsen.

Vi skal arbejde for en holdbar vækst

Han pointerer, at det stadig er nødvendigt at arbejde for en holdbar vækst fremover. Det dur ikke at læne sig tilbage og hvile på laurbærrene, selv om økonomien strutter af sundhed lige nu.

”Vi skal arbejde for en holdbar vækst. Der skal investeres i opkvalificering og uddannelse. Der skal investeres i den nyeste teknologi. Samtidig er det vigtigt at holde fast i, at velfærden skal udvikles for at skabe gode rammer for vækst og velstand for alle på lang sigt,” siger Allan Lyngsø Madsen.

“Enestående mulighed for at få alle med”, FH’s økonomiske prognose, maj 2019