Trods stigningen i arbejdsløsheden i marts har opsvinget i dansk økonomi betydet, at arbejdsløsheden siden midten af 2012 gradvist er faldet med over 50.000. Og de fortsat gode tider giver mulighed for, at endnu flere kan komme tilbage i arbejde. Det taler også for, at stigningen i arbejdsløsheden i marts er en enlig svale, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.
Selv om arbejdsløshedskøen er blevet noget kortere over de sidste par år, er der stadig potentiale for, at endnu flere kan komme i arbejde. Der er ikke akut mangel på arbejdskraft, fortsætter hun.
50.000 personer er aktivt søgende uden at være registreret
Der kommer rigtig mange ind i arbejdsstyrken i disse og kommende år. Derudover giver bruttoledigheden ikke det fulde billede af arbejdsløse personer. Fx er der ifølge Arbejdskraftundersøgelsen (AKU) omkring 50.000 personer, der aktivt søger arbejde, selv om de ikke er registreret i statistikken over bruttoledige. Der er også op imod 200.000 beskæftigede, der ønsker at arbejde mere, hvis de fik mulighed for det. Potentialet er altså stort, og behovet for en målrettet indsats for, at flere kan komme i arbejde, er intakt.
Selv om der stadig er mange ledige hænder, er der på visse områder tegn på mangel på kvalificeret arbejdskraft, herunder ikke mindst faglærte. En vigtig del af indsatsen er derfor opkvalificering og uddannelse, så vi sikrer, at arbejdstyrken har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger, siger Mette Hørdum Larsen.
Kontakt: LO’s pressetelefon, 26 11 97 10.