I disse dage samles politikere, erhvervsledere og en række repræsentanter fra NGO’er og fagbevægelse til World Economic Forum i Davos for at diskutere udfordringer og løsninger på verdens problemer.
Overskriften er i år ”at skabe en fælles fremtid i en opsplittet verden”. Og verden er i sandhed opsplittet. Det understreges i rapporten ”Beløn arbejde, ikke rigdom”, som Oxfam netop har offentliggjort.
Ifølge rapporten tager det blot fire dage for en topchef fra en af verdens fem største tøjvirksomheder at tjene lige så meget som en syerske i Bangladesh tjener på et helt liv.
Antallet af milliardærer vokser i et hidtil uset tempo, mens de 3,7 milliarder mennesker, der udgør den fattigste halvdel af verdens befolkning ikke har oplevet en indtægtsfremgang.
”Jeg synes tanken om at skabe en fælles fremtid og gøre verden mindre opsplittet er både rigtig og vigtig. Omfordeling via effektiv skatteinddrivelse og bekæmpelse af skattesnyd er en afgørende vej til at bekæmpe ulighed og øge produktiviteten i samfundet,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
”Et vigtigt skridt for at opnå mindre ulighed er ved at sikre en mere rimelig fordeling af goder og indkomster. Det gøres mest effektivt ved at have respekt for de faglige rettigheder og give plads til kollektive forhandlinger, der er en afgørende vej til at bekæmpe ulighed og øge produktiviteten i samfundet,” siger Bente Sorgenfrey, der mener, at rapporten er på mange måder opsigtsvækkende læsning.

Skal det kunne betale sig at arbejde? Så hæv lønnen!
”Vi hører igen og igen, at det skal kunne betale sig at arbejde. Denne rapport dokumenterer, at det kan det ofte ikke. I den ene ende af spektret ser vi den voksende gruppe af milliardærer, hvis indtægter ofte skyldes stigninger i værdipapirer – og i den anden ende ser vi de kvinder, der knokler løs for en løn, som de og deres børn dårligt nok kan overleve på.”
”Jeg vil opfordre de beslutningstagere, der er samlet i Davos til at sætte fokus på, hvordan vi kan fremme langsigtede og holdbare løsninger på de enorme udfordringer, vi står overfor. Blandt andet ved at sætte en stopper for skattely og investere i bæredygtige jobs, uddannelse og sundhed.”
Fagbevægelsen spiller en vigtig rolle for at sikre, at folk får et anstændigt arbejde, så de kan få mad på bordet og forsørge deres familier, anfører FTF-formanden.
”Det vil skabe en mere sikker, stabil og fredelig verden, hvis det sikres, at det rent faktisk kan betale sig at arbejde.”