Det viser tal fra LO?s nyeste redskab til overvågning af arbejdsmarkedet, AMOS, der bygger på data fra en opgørelse over jobopslag, opslået i hele Danmark.
Andelen af midlertidige stillinger svinger meget fra branche til branche. I det seneste år var 18 pct. af stillingsopslagene på pædagoger midlertidige, mens tallet for midlertidige stillinger blandt sygeplejerske ligger på 15 procent. Oppe i den høje ende findes blandt andet social- og sundhedshjælpere og tømrere, hvor midlertidige stillinger udgør hhv. 18 og 19 pct. af jobopslagene.
Der er stor forskel på, hvor mange midlertidige stillinger der slås op på tværs af kommunerne. I Gladsaxe og Hjørring kommune er hver femte opslående stilling midlertidig, mens det er under hver 10. i kommunerne Slagelse, Rudersdal og Stevns.
Tallene vækker undring hos LO
? I en tid med højkonjunktur og høj beskæftigelsesgrad virker det besynderligt, at midlertidige stillinger fylder så meget af det samlede antal jobannoncer. Midlertidige stillinger giver måske virksomheder en opfattelse af en øget grad af fleksibilitet, men det burde ikke være nødvendigt, eftersom vi i Danmark har en meget fleksibel arbejdsmodel i forvejen, siger LO?s næstformand Arne Grevsen.
Desuden mener LO, at arbejdsgiverne bør komme ind i kampen for at sikre en stabil adgang til arbejdskraft: ? Virksomhederne er jo også med til at undergrave deres egen adgang til arbejdskraft. Midlertidige stillinger er ikke langsigtet planlægning. Det går jo ikke, at virksomhederne hyrer medarbejdere i midlertidige stillinger, og samtidig brokker sig over, at de har svært ved at finde medarbejdere. Der må arbejdsgiverne tænke langsigtet og på det store billede, forklarer Arne Grevsen.
Midlertidigt ansatte er ofte dårligere stillet
Midlertidige stillinger, projektansættelser eller vikarjob er alle kendetegnede ved en større grad af usikkerhed for lønmodtageren. Hver anden midlertidig ansat vurderer således, at de er i risiko for at blive ledig inden for det næste år til halvandet. Det viser professor Steen Scheuers nyeste rapport om atypisk beskæftigede, der er udarbejdet for LO. Derudover har midlertidigt ansatte i mange tilfælde ringere vilkår end fastansatte.
? Vores analyse viser, at på en række områder har de midlertidigt ansatte fx ikke ret til den sjette ferieuge, de har ikke pensionsindbetalinger (arbejdsmarkedspension), de får færre tilbud om kurser og efteruddannelse osv. Derudover er de mere udsatte, når virksomheden skal skære ned, så de har sværere ved at planlægge på lidt længere sigt, udtaler Steen Scheuer.
Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.