EU har bidraget til at skabe fred og sikkerhed i store dele af Europa igennem 60 år, hvilket er noget af en bedrift taget det europæiske kontinents historie i betragtning. Det er i sig selv en væsentlig årsag til, at LO som udgangspunkt er positiv over for EU. Desuden er dansk økonomi afhængig af et velfungerende indre marked, der muliggør en stor eksport til andre EU-lande med dertilhørende danske arbejdspladser. Samtidig må vi dog også anerkende, at den sociale dumping, som visse sektorer på det danske arbejdsmarked udsættes for, i høj grad hænger sammen med det indre markeds principper om fri bevægelighed af tjenesteydelser og arbejdskraft.

Derfor skal der gøres en større indsats for at bekæmpe social dumping ved at forbedre de fælles europæiske regler på området og sikre en markant forbedring af deres håndhævelse i hele EU. Samtidig skal der ske en større opadgående konvergens i leve- og indkomstvilkårene i Europa. Det vil både gavne almindelige arbejdstagere i andre europæiske lande, og det vil modvirke et nedadgående pres på løn- og arbejdsvilkår i de udsatte danske brancher.
EU har altid været et projekt under udvikling, men de seneste år har været skelsættende med særligt resultatet af den britiske folkeafstemning om EU. Derfor er det relevant, at LO ? med udgangspunkt i en vurdering af, hvordan EU kan udvikle sig fremover ? overvejer, hvordan LO skal navigere mellem de aktuelle tendenser. Vi bør se på, hvad der fremadrettet er vores ønsker til EU og til dansk europapolitik.

Europapolitisk standpunktspapir maj2017