Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har i dag varslet en ændring af lovgivningen, som indebærer, at Arbejdstilsynet får bedre mulighed for at afdække og gribe ind over for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det er et skridt i den rigtige retning, mener hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.
”De stigende problemer med psykisk arbejdsmiljø skal bekæmpes. Dårligt arbejdsmiljø koster op mod 80 mia. kr. om året i Danmark, og udviklingen går den helt forkerte vej med psykisk nedslidning på jobbet. Derfor er det positivt, at Arbejdstilsynet nu får stærkere beføjelser til at føre tilsyn med og handle i forhold til det psykiske arbejdsmiljø”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey, som dog samtidig beklager, at regeringen med den anden hånd lægger op til fortsatte nedskæringer på Arbejdstilsynet i det netop fremlagte finanslovsforslag for 2018.

Siden 2012 er der 17 procent flere beskæftigede, der overbelastes psykisk, viser den seneste store undersøgelse fra NFA .
Hidtil har chefen kunnet forlange at være til stede under en samtale om psykisk arbejdsmiljø mellem Arbejdstilsynet og de enkelte medarbejdere. Det er ifølge fagbevægelsen i strid med en ILO-konvention, som Danmark har tiltrådt, og det vil beskæftigelsesministeren og regeringen nu stoppe ved at give Arbejdstilsynet ret til at gennemføre uovervågede samtaler med ansatte.
Frygten for repressalier gør, at det kan være vanskeligt for medarbejderne at gøre opmærksom på problemer i det psykiske arbejdsmiljø, hvis de ikke kan tale med den tilsynsførende uden, at ledelsen er til stede, mener fagbevægelsen.
”At der nu lægges op til, at de tilsynsførende kan tale uovervåget med medarbejderne, er helt afgørende for at få afdækket alvorlige problemer og få sat forebyggende ind, før medarbejderne bliver syge. Det er regeringen heldigvis enig i, og det fortjener ros. Men det harmonerer meget dårligt med, at regeringen samtidig lægger op til at reducere Arbejdstilsynet med 24 årsværk til næste år”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey, men henvisning til finanslovsudspillet for 2018.
Nyt at tilsynet kan gribe ind over for krænkende handlinger
Ministeren lægger op til at ændre lovgivningen, så Arbejdstilsynet nu også får mulighed for at udstede påbud (træffe afgørelse), når der finder krænkende handlinger sted på arbejdspladsen, der udgør en risiko for sikkerhed eller sundhed for de ansatte. Hidtil har tilsynet kun kunnet gribe ind i forhold til interne relationer på arbejdspladsen, når der var tale om decideret mobning.
Krænkende handlinger er ifølge Arbejdstilsynet eksempelvis, når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer i virksomheden for adfærd, der af disse personer opfattes som nedværdigende. Eksempler på unødig krænkende handlinger kan fx være ydmygelse, mistænkeliggørelse, forhånelse, diskriminerende udsagn, trusler om vold eller fysiske overgreb.
Ændringerne er en direkte opfølgning på den kritik Rigsrevisionen fremsatte af tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø tilbage i 2015. Rigsrevisionen påpegede, at det var utilfredsstillende, at man i knap 20 år ikke havde fulgt op på, om afgrænsningen af, hvad Arbejdstilsynet måtte træffe afgørelse om i det psykiske arbejdsmiljø, fortsat var tidssvarende.
”Jeg havde gerne set, at arbejdsmarkedets parter selv var nået til enighed om de tiltag, som regeringen vil gennemføre, men når det nu ikke har været muligt, er vi glade for, at ministeren tager initiativ til en række nødvendige udvidelser,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey
Påbud om dårlig håndtering af forandringer
”Det er samtidig positivt, at Arbejdstilsynet fremover vil gribe ind over for sundhedsskadelig håndtering af forandringer på jobbet,” siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Hun henviser til, at dårlig håndtering af forandringer på jobbet giver markant øget stress og sygefravær. Det viser en undersøgelse fra FTF.


Seks ud af ti medarbejdere har ifølge FTF’s undersøgelse været udsat for mindst en større forandring på jobbet inden for de seneste to år. Andelen af stressede tredobles, og sygefraværet fordobles, når der er tale om ringe håndtering af forandringerne sammenlignet med, når der er tale om god håndtering af forandringerne.
”Vi skal gøre mere for at styrke god ledelse og forebygge problemer, chikane og dårligt arbejdsmiljø, og her er ministerens tiltag vigtige. Men der er fortsat et stort behov for at styrke forebyggelsen af psykisk nedslidning på arbejdspladserne. Det ser jeg frem til, at vi kan sætte fokus på og komme med forslag til i regeringens nye ekspertudvalg om arbejdsmiljø”, siger Bente Sorgenfrey.