? Arbejdsgiverne har selvfølgelig en interesse i at påstå det modsatte, men nu kan vi sort på hvidt se, at det ikke er blevet sværere for virksomhederne at skaffe de nødvendige medarbejdere. Der er rigelig med arbejdskraft til rådighed i Danmark. Lad os fokusere på at få de ledige i job, der kan og vil, i stedet for at piske løs med reformer, som ikke er nødvendige, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Helt konkret er der fortsat 114.900 arbejdsløse, som kan og vil arbejde. Derfor klinger det ifølge Ejner K. Holst også noget hult at snakke om behov for arbejdsudbudsreformer og import af udenlandsk arbejdskraft. Især når antallet af forgæves rekrutteringer ifølge Beskæftigelsesministeriets rekrutteringsundersøgelse ligger så lavt som kun 0,6 procent af den samlede beskæftigelse:

? I rigtig mange tilfælde er det også et spørgsmål om, at virksomheden ikke leder efter arbejdskraft de oplagte steder. Mindre end hver 10. af virksomhederne i undersøgelsen har henvendt sig til a-kasser eller fagforeninger for at finde arbejdskraft. Så det her er altså en udfordring, man rigtig mange steder vil kunne løse ved at kigge indad og overveje sin egen indsats i stedet for at kræve politisk handling, siger Ejner K. Holst.

Over 40 procent af de berørte virksomheder svarer da også i undersøgelsen, at de selv kunne have gjort mere for at finde den nødvendige arbejdskraft. Samtidig viser undersøgelsen, at de få tilfælde med rekrutteringsudfordringer især er inden for det faglærte område, hvor der er et stort potentiale:

? Vi har en række ordninger som voksenlærlingeordningen og uddannelsesløftet m.m., som er velegnet til at opkvalificere ufaglærte til faglært arbejdskraft, men som ikke bliver brugt så meget som planlagt. Hvis vi øger anvendelsen af de ordninger, kan vi relativt hurtigt tilvejebringe mere faglært arbejdskraft. Så lad os fokusere på at få opkvalificeret de mennesker, som står klar og gerne vil, siger Ejner K. Holst.