? Dansk økonomi er i opsving, og der har været en ganske pæn vækst på 2,2 pct. over det seneste år, siger Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO. 

Der er samtidig godt gang i arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen er steget med knap 50.000 personer det seneste år. Der er dog udelukkende fremgang i beskæftigelsen i den private sektor, mens beskæftigelsen i den offentlige sektor er faldet med 2.000 personer siden 1. kvartal sidste år. Siden starten af 2010 er der blevet 34.000 færre offentligt ansatte, og det er især i kommunerne, at der er blevet væsentlig færre medarbejdere.

? Privatforbruget har bidraget pænt til væksten det seneste år. Det samme gælder eksporten, der dog faldt lidt i 1. kvartal efter en solid vækst i 4. kvartal 2016, fortsætter Mette Hørdum Larsen.

Til gengæld bliver der strammet op i den offentlige økonomi i øjeblikket. Det offentlige forbrug faldt i 2016, og trods en stigning i starten af 2017 er der lagt op til en ganske svag vækst i den offentlige service fremadrettet. Men der er behov for en fornuftig udvikling i det offentlige forbrug, der kan imødekomme det stigende servicebehov i takt med befolkningsudviklingen.

? Samtidig er det også vigtig, at der skabes et godt fundament for et langvarigt opsving, hvor alle kommer med på vognen. Det sikres blandt andet gennem investeringer i opkvalificering og uddannelse. Der kommer mange personer ind på arbejdsmarkedet i disse år, og den kraftigt stigende arbejdsstyrke gør, at der ikke kommer til at mangle hænder på arbejdsmarkedet. Men på flere områder er der tegn på mangel på arbejdskraft med specifikke kvalifikationer, herunder særligt faglærte. Det er nødvendigt med en indsats her og nu, der sikrer, at arbejdsstyrken har de nødvendige kvalifikationer, siger Mette Hørdum Larsen. 

Læs notatet her