Forårsrapporten peger bl.a. på, at normeringen i daginstitutionerne påvirker erhvervsdeltagelsen blandt forældrene. Et godt regne-eksempel på noget, vi længe har peget på, lyder det fra LO-formand Lizette Risgaard.

? Jeg er glad for, at vismændene har kastet sig ud i at regne på effekterne af vores fælles velfærd. Der er en ubalance i de nuværende regnemodeller, som skaber en skæv prioritering mellem velfærd eller skattelettelser. I Finansministeriets regnemodeller kan man stort set kun skabe beskæftigelse ved at skære i ydelserne eller uddele skattelettelser. Det er stik imod al sund fornuft, lyder det fra LO-formanden.

Vigtig opgave at blive klogere på effekterne
Rapportens regneeksempel afdækker et lille hjørne af området, og derfor bør det være en højt prioriteret opgave at skabe et ordentligt sæt af regneregler, så politikerne kan handle på et oplyst grundlag.

? Når nu vi står på et skævt grundlag, så skal vi jo først og fremmest være sikre på, at der bliver rettet op på det. Derfor regner jeg også med, at Finansministeriet afsætter de nødvendige ressourcer til området. Derudover bør vi se på, om der skal målrettes flere forskningsmidler mod undersøgelser af de dynamiske effekter af offentlig service, siger Lizette Risgaard.

Udenlandsk arbejdskraft er forbundet med udfordringer
Rapporten indeholder også et kapitel om udenlandsk arbejdskraft. Analysen viser, at tilgang fra udlandet indebærer en øget risiko for arbejdsløshed bland indfødte ufaglærte og faglærte.

? Vi er meget opmærksomme på de udfordringer, der er forbundet med tilgang af udenlandsk arbejdskraft i form af fx social dumping og øget risiko for arbejdsløshed. Det er en bunden opgave at løse de udfordringer, før vi lemper kravene til udenlandsk arbejdskraft, siger Lizette Risgaard.

Sunde offentlige finanser og ingen brændende platform
I den sædvanlige gennemgang af de offentlige finanser viser vismændene endnu en gang, at de offentlige finanser er grundlæggende sunde.

? Det berømte katalog af ubehageligheder skal vist pakkes godt ned i skuffen i Finansministeriet. De offentlige finanser er sunde, og der er ikke behov for arbejdsudbudsreformer. Vores største økonomiske udfordring er at få alle med på opsvinget, lyder det.

Kontakt: LO?s pressetelefon: 26 11 97 10.