Opdateret kl. 10.37 30/5 (opdaterede tal)
Lige nu forhandler kommuner og regioner om økonomi for 2018, og finansminister Kristan Jensen har meldt klart ud, at regeringen vil fastholde en stram kurs i det offentlige med krav om årlige effektiviseringer i form af produktivitetsforbedringer på 2 procent på sygehusene samt effektiviseringer og faldende serviceramme i kommunerne, der fortsætter år efter år.
Konsekvenserne af regeringens sparekurs er forringet service og velfærd, viser en ny undersøgelse blandt landets kommuner foretaget af hovedorganisationen FTF. Syv ud af ti kommunaldirektører siger i undersøgelsen (72 procent), at der ikke er økonomisk råderum til kvalitetsforbedringer på serviceområdet.
Udgifterne stiger markant i de kommende år til især flere ældre og børn og dermed vokser de kommunale udgifter til især ældre-, sundheds-, social- og dagtilbuds- og skoleområdet, vurderer et flertal af kommunaldirektørerne. Og med en stram økonomi i kommunerne kan borgerne kan se frem til forringet service i de kommende år, vurderer halvdelen af de 51 kommunaldirektører, der har deltaget i undersøgelsen.

Næsten fire ud af ti (38 procent) siger, at serviceniveauet forringes i 2018, mens 54 procent svarer, at det årlige effektiviseringskrav og den årlige rammenedsættelse vil forringe serviceniveauet i kommunen om fem år.
Årsagen til det dalende serviceniveau er ifølge de kommunale topchefer regeringens krav om effektiviseringer af serviceudgifterne på en mia. kr. årligt og samt et udgiftsloft, der sænkes hvert år. Dertil kommer den demografiske udvikling, som flertallet af kommunerne også vurderer øger udgiftspresset i 2018. Det gælder særligt inden for ældre, sundhed, børnepasning og udsatte borgere.
Det demografiske udgiftspres fortsætter i mange år; i 2025 vil være cirka 246.000 flere børn og ældre end i dag.
Kommunaldirektør: "Ansatte løber allerede i dag stærkt"
En af de kommuner, der de kommende år er hårdt presset af regeringens effektiviseringskrav samt flere ældre borgere, der lever længere, er Varde Kommune.
"Vi har vanskeligt ved at finde effektiviseringsmuligheder, og vores medarbejdere løber allerede i dag stærkt. Effektiviseringsbidraget koster os 45 mio. kr. over fire år fra 2018-2020. Dertil bortfalder fra næste år et udligningstilskud på 30 mio. kr. årligt. Derfor har vi ikke til de kvalitetsforbedringer, som vi godt kunne tænke os, og der er ikke råd til at ansætte flere sosu’ere, lærere og pædagoger. Det vil samlet set påvirke serviceniveauet negativt de kommende år", konkluderer kommunaldirektør i Varde Kommune, Morgens Pedersen.
Han uddyber:
"Rehabilitering og velfærdsteknologi kan give forbedringer og effektiviseringer, men langt fra nok. Bare at lade de ansatte løbe stærkere er ikke en mulighed, for de er allerede i dag hårdt spændt for. Der er brug for flere ansatte på grund af de flere ældre. Det presser budgettet, og vi har netop præsenteret vores politikere for et effektiviseringskatalog med forslag svarende til 64. mio. kr., som politikerne kan gøre brug af for at effektivisere vores drift", siger Morgens Pedersen.
Ny 2025-plan gør ondt værre
Regeringen vil med sin nye 2025-plan fastholde en offentlig forbrugsvækst på kun 0,3 procent hvert år frem til 2025 i hele den offentlige sektor. Men eksperter fastslår, at der er brug for mindst 1,1 procent stigning bare for at følge med demografien, sådan som de økonomiske prognoser ser ud på nuværende tidspunkt.
KL har beregnet, at alene for kommunernes vedkommende medfører det demografiske pres, flere børn og ældre, stigende udgifter på 1,2 mia. kr. alene i 2018.
"Borgerne forventer, at kvaliteten af velfærden skal udvikle sig på linje med resten af samfundet og at der er flere hænder til at behandle, pleje, passe flere ældre og børn. Samtidig skal der også være råd til udvikling kvaliteten fx nye undervisningsmidler og nye former for medicin til flere ældre og syge," siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
"Regeringen må give kommunerne og regionerne lov til at bruge flere penge på velfærd. Effektiviseringskrav og udgiftslov, der hver år sættes ned, betyder forringelser. Det er vigtigt at kommunerne ved forhandlingerne med regeringen sikres flere penge. Hvis det ikke bliver med denne økonomiaftale mellem KL og regeringen, må det blive ved finansloven for 2018", siger FTF’s formand.