Unge vil ikke stå stille. De vil have udvikling i arbejdslivet, og det er oplagt, at fagbevægelsen støtter dem i det. Sådan lød det fra 40 unge, da Finansforbundet holdt innovationsweekend med det formål at få nye input til den danske model.
Kendskabet til den danske model er på et lavpunkt blandt unge. Fx tror to tredjedele af unge, at Folketinget fastsætter mindstelønnen.

Derfor må vi hjælpe unge på vej, så de kan skabe en ny og egen fortælling om den danske model, siger næstformand i Finansforbundet Solveig Ørteby:
"Innovationsweekenden er en logisk måde at videreføre arbejdet fra FTF’s seneste kongres, hvor det blev besluttet, at vi skal udbrede unges kendskab til den danske model," siger hun.
"Men unge må selv formulere deres fortolkning af den danske model – det skal de "gamle" ikke gøre. Vi må erkende, at vi har glemt at give den danske model videre til vores børn, og det forsøger vi nu at udbedre."
Fremtidens udviklende arbejde
Til innovationsweekenden blev de unge opdelt i fire grupper, som hver skulle udvikle deres koncept til at styrke den danske model. Blandt de forskellige forslag blev der fundet én vinder: En udviklingsplatform centreret omkring en hjemmeside, hvor alle kan søge hjælp og støtte til udvikling i arbejdet.
Mathias Ringholt, statskundskabsstuderende og en af ophavsmændene til vinderforslaget, siger:
"Selv unge, der endnu ikke er kommet ud på arbejdsmarkedet, frygter stilstand – stagnation! Derfor skal der udvikling til, men ikke bare udvikling for udviklingens skyld. Udvikling skal give mening og have et formål."
Danskerne ser nemlig fagbevægelsen som et sted, hvor de kan finde tryghed i et fællesskab og samtidig finde rum til individuel udvikling. Det viser en undersøgelse fra 2015, offentliggjort af Aalborg Universitet med støtte fra LO og FTF.
Taler direkte til de unge
Vinderforslaget blev præsenteret på Folkemødet i Folkets hus, hvor blandt andet Solveig Ørteby var til stede:

"Det her forslag er netop så godt, fordi det tager højde for den viden, vi har om unges forhold til fagbevægelsen. Både innovationsweekenden og undersøgelsen viser, at unge grundlæggende gerne vil fagbevægelsen. Men måske har de brug for, at vi gør det endnu mere klart for dem, hvad de kan bruge os til og omvendt," siger hun.
"Det arbejde kommer til at fortsætte og handler både om at gøre vores kommunikation mere klar og bruge den viden, som vi har fået fra blandt andet innovationsweekenden aktivt."

Innovationsweekenden blev afholdt 30. april til 1. maj i år.