Ved Folketingets åbning i dag var en stor del af statsminister Lars Løkkes tale bygget op omkring at bevise, at det er nødvendigt med reelle besparelser i den offentlige sektor. Han fastholdt i talen, at den offentlige sektors økonomi kun skal stige med 0,5 procent, selv om flere topøkonomer og regeringens egne tal peger på, at det ikke er nok til at finansiere de faktiske udgifter til flere ældre og flere børn i fremtiden.
Lars Løkke udtrykte mange forventninger til den offentlige sektors leverancer, bl.a. et mål om følge med de øvrige nordiske landes niveau for kræftbehandling og at kunne blive ved med at tilbyde uddannelser, der på niveau med de andre EU-lande.
Statsministeren vil imidlertid samtidig trække pengene ud af den offentlige sektor, og her knækker filmen, påpeger FTF. 
"Statsministeren siger, at der skal være penge i kassen, før vi kan bruge dem. Men sagen er, at der allerede er penge nok i samfundets kasse uden nye reformer. Finansministeriets egne tal viser, at der er råd til en vækst i den offentlige sektor på 0,9 procent frem mod 2025. Det problem, som statsministeren påstår, at der er for dansk økonomi, er udelukkende skabt af, at han selv vil give nye skattelettelser. Jeg synes, vi skal vælge at give ordentlig velfærd til danskerne frem for at give skattelettelser", siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Tak til de offentligt ansatte
Løkke takkede i sin tale de offentligt ansatte for at gøre et kæmpe arbejde, som vi alle er dybt afhængige af. Han nævnte bl.a. pædagoger, pædagogmedhjælpere, læger, laboranter, sygeplejersker, fysioterapeuter, portører, SOSU-hjælpere og -assistenter.
"Det er fint, han anerkender i ord, men han følger det jo op med samtidig at sige, at de skal løbe stærkere. Der er jo ikke penge til at finansiere, at opgaverne vokser med bl.a. 140.000 flere ældre frem mod 2025", siger Bente Sorgenfrey.
Stærke trepartsaftaler
Statsministeren kvitterede i sin tale for resultaterne af årets trepartsforhandlinger. Han sagde tak for det ansvar, som lønmodtagere og arbejdsgivere har taget med aftalerne om hurtig integration af flygtninge og flere praktikpladser.
Lars Løkke kiggede også frem mod forårets kommende forhandlinger om bedre voksen- og efteruddannelse til alle. Han understregede, at han lægger stort vægt på at aftale disse ting med arbejdsmarkedets parter.
"Det en positiv melding fra statsministeren, som giver det godt udgangspunkt for forhandlingerne i foråret. Det er afgørende, at vi til den tid når frem til en aftale, der styrker videre og efteruddannelsen for alle grupper på arbejdsmarkedet", siger Bente Sorgenfrey.
Arbejdsmiljøet helt fraværende
FTF’s formand peger samtidig på, at arbejdsmiljø var helt fraværende i åbningstalen – til trods for at statsministeren ønsker, at danskerne skal arbejde endnu længere.
"Regeringen vil have 20 årgange af hårdtarbejdende danskere til at gå endnu senere på pension. Alligevel nævner statsministeren ikke med ét eneste ord, hvordan arbejdsmiljøet skal blive så godt, så vi faktisk kan tåle at arbejde så længe. Han skænker ikke lønmodtagernes arbejdsmiljø en tanke i sin iver efter at finansiere skattelettelser", siger Bente Sorgenfrey.
FTF har tidligere dokumenteret, at dårligt arbejdsmiljø koster milliarder af kroner, og FTF foreslår, at statsministeren dropper de nye besparelser på arbejdstilsynet i finanslovsforslaget – og i stedet slår hårdere ned på arbejdsmiljøsyndere med store bøder. FTF foreslår også, at alle ledere uddannes i psykisk arbejdsmiljø.