Regeringen er på vej med en 2025-plan, fordi dansk økonomi fremover er presset. Årsagen er bl.a. stigende udgifter til flere ældre og flygtninge de kommende år, samtidig med at befolkningen vokser. Det kræver offentlige investeringer i velfærd, uddannelse, sundhed og ny teknologi. Netop derfor er der ikke råd til skattelettelser.
Desværre kæmper stærke kræfter for, at 2025-planen skal bruges til at give de rigeste danskere skatterabat og endnu flere skattelettelser på bekostning af vores fælles velfærd. Organisationer som DI, CEPOS og partier som Liberal Alliance er netop nu i fuld gang med at slå et slag for topskattelettelser med brug af diverse tvivlsomme argumenter.
Et eksempel på det kom fra CEPOS, der i Børsen torsdag (d. 11/8) skubber de relativt få topskattebetalende sygeplejersker og lærere foran sig i kravet om topskattelettelser med ordene ”rigtig mange skolelærere og sygeplejersker vil komme ud af topskatten”.
Desværre får man i Børsens artikel det indtryk, at der er mange personer med helt almindelige job, der betaler topskat. Men det er ikke tilfældet.

Almindelige sygeplejersker ansat på landets offentlige sygehuse betaler således IKKE topskat. At knap 5.000 sygeplejersker og 5.000 lærere sidste år kom op over topskattegrænsen, skyldes bl.a., at netop disse to grupper fx er ansat som ledere eller er privatansatte mv. Blandt sygeplejerskerne udgør denne gruppe under 10 %, og de arbejder ikke som almindelige sygeplejersker. Det glemmer CEPOS behændigt at nævne.
Topskattelettelser tilgodeser de rigeste
Faktum er, at topskattelettelser hovedsageligt tilgodeser de rigeste danskere i Liberal Alliances vælgerbagland langs strandvejen udenfor København og whiskeybæltet hele vejen op til Nordsjælland.
Resultatet af de seneste skattereformer er, at kun de rigeste 15 procent af danskerne i år betaler topskat. I 2022, hvor skattereformen fra 2012 er fuldt gennemført, er andelen reduceret til 13 procent, og kun personer, der tjener mere end 531.000 kr. om året svarende til 44.250 kr. om måneden (før AM-bidrag) vil skulle betale topskat. Det er således en myte, at personer med helt almindelige indkomster betaler topskat.  
Hellere velfærd
Sygeplejersker og lærere vil – ligesom det store flertal af befolkningen – hellere have velfærd og investeringer i offentlig sundhed, skoler mv., så de kan sikre børn, ældre og patienter anstændige forhold, end de vil have skattelettelser og deraf flere nedskæringer og forringelser af en forvejen stresset og nedslidende hverdag.
Hvis regeringen bruger milliarder på skattelettelser, vil der ifølge de økonomiske vismænd blive skåret tusinder af offentligt ansatte væk, hvilket vil ramme netop børn, ældre og patienter, fordi deres lærere og sygeplejersker er skåret væk. Ingen af disse mennesker får gavn af topskattelettelser – tværtimod.
I FTF mener vi – ligesom det store flertal af danskerne – at pengene bør investeres i offentlig velfærd, uddannelse og sundhed til gavn for os alle.