19 fagligt aktive medlemmer fra hele fagbevægelsen, som deltager på FTF’s talentuddannelse, vil på årets Folkemøde på Bornholm i bedste Mads & Monopolet-stil debattere fagbevægelsens og medlemmernes dilemmaer.
Fagbevægelsen og medlemmerne skal komme på banen og blive bedre til at skabe nye ideer og løsninger på samfundet problemer, mener arrangørerne, der har inviteret et debatpanel bestående af Majbrit Berlau, formand for Dansk socialrådgiverforening, Rune Baastrup, direktør for DeltagerDanmark, Vibeke Krøll, sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital og Thilde Waast, der er formand for Flyvebranchens Personale Union, der sidste år udkæmpede en overenskomstkamp med Ryanair i Københavns Lufthavn.

Debatten bliver ligesom det kendte radioprogram Mads & Monopolet, hvor et panel skal tage stilling til fagbevægelsens og medlemmernes dilemmaer. Formålet er at skabe en mere fri og åben debat, forklarer arrangørerne.
”Vi skal diskutere dilemmaer, som almindelige medarbejdere og fagligt aktive kan stille panelet. Vi opfordrer alle til allerede nu at gå ind på vores Facebook-event og stille et spørgsmål til Monopolet. Fx strejke eller ikke-strejke i en faglig konflikt? Gul eller rigtig fagforening? Lønnedgang for at bevare arbejdspladser i DK?”, forklarer skuespiller og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Skuespillerforbund, Søren Bang Jensen, der er medarrangør af debatten.

Ryanair og Uber udfordrer fagbevægelsen
Globaliseringen har betydet, at problemstillinger, som tidligere har været fremmede for det danske arbejdsmarked, er landet i vores baghave, forklarer en medarrangør.
”Fagbevægelsen har kæmpet for den velfærd, vi har i dag, men vi er nødt til at tænke nyt. Blandt andet fordi vi udfordres af globale virksomheder som Ryanair og Uber, der udfordrer vores overenskomster. Hvis vi skal sikre os et ordentlig liv, er vi nødt til at finde nye løsninger. Nogen mener, at der er brug for mere lovgivning, mens andre fremhæver, at vi skal styrke den danske model og de kollektive forhandlinger og overenskomster,” siger Theis Liebach Smedegaard, sygeplejerske, kredsbestyrelsesmedlem i DSR og deltager på FTF’s talentuddannelse.
FTF’s fagpolitiske uddannelse er for alle fagligt aktive og på hold 4 er der både fagligt aktive skuespillere, socialrådgivere, sygeplejersker, ergoterapeuter mfl.

Deltagerne på årets talentuddannelse vil selv deltage i debatten på Folkemødet, og de har noget på hjerte.
”Det er de fagligt aktive og medlemmerne ude på arbejdspladserne, der kan komme med nye løsninger og ideer på samfundets problemer. Lad medarbejderne finde løsninger på velfærdssamfundets udfordringer og giv dem lov til at skabe innovation og nye løsninger”, siger socialrådgiver og medarrangør af debatten, Ditte Brøndum.