Det psykiske arbejdsmiljø i kommunerne er udfordret af både reformer, nedskæringer og forandringer. Derfor kan ansatte i kommunerne nu tilkalde et rejsehold til hjælp med det psykiske arbejdsmiljø. Projektet hedder "Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – Parternes støtte til dialog og handling" med den mere mundrette forkortelse SPARK.

I overenskomstforliget 2015 blev Forhandlingsfællesskabet og KL enige om et større fokus på det psykiske arbejdsmiljø med mulighed for at oprette et rejsehold, der kan understøtte den lokale indsats. Det er det tilbud, der har fået navnet SPARK, og det er et kærkomment initiativ, mener Forhandlingsfællesskabet formand, Anders Bondo Christensen:
"Vi ved, at de ansattes motivation og produktivitet hænger proportionalt sammen med oplevelsen af det psykiske arbejdsmiljø. Og vi kan konstatere, at forandringspresset i form af bl.a. omstruktureringer og nedskæringer påvirker det psykiske arbejdsmiljø negativt. Som parter kan vi ikke fjerne forandringspresset, men vi kan have fokus på, at forandringerne gennemføres på en måde, hvor der tages ansvar for det psykiske arbejdsmiljø."
1500 mennesker gav SPARK en god start
SPARK blev skudt i gang af 1500 deltagere sidste uge ved en konference i Vejle. Pladserne blev udsolgt på 12 dage. Det vidner om et i forvejen stort fokus på emnet. SPARK skal da også støtte et arbejde, som allerede finder sted på arbejdspladserne siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg:
"Vi skal understøtte og udvikle de lokale kompetencer. En helt grundlæggende præmis for SPARK er således, at det psykiske arbejdsmiljø skal forbedres i sammenhæng med kerneopgaven."
Gennem dialog og faglig støtte vil SPARK-konsulenterne hjælpe med at identificere, håndtere og forebygge problemer, der kan opstå i forbindelse med det psykiske arbejdsmiljø.
Søg om støtte fra SPARK-konsulenterne
Konkret tilbyder SPARK konsulentstøtte til Lokal-MED og ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter (TRIO).
For at søge om støtte fra SPARK skal man udfylde et kort ansøgningsskema og være klar til at gå i gang med forløbet inden for et halvt år.
Findes også i staten og regionerne
Idéen til et rejsehold blev født på det statslige område i forbindelse med de sidste overenskomstforhandlinger. Den opstod som et alternativ til at stille en række krav, der nok ikke ville give den forventede effekt.
Derfor besluttede CFU at byde ind med et projekt, som går ud på at forsøge at italesætte udfordringerne og supplere det med et rejsehold. Projektet blev en realitet og er nu i fuld gang på det statslige område. 
Også på det regionale område er der en aftale om at styrke det psykiske arbejdsmiljø med både forskningsarbejde og mulighed for ekspertbistand.